ASOVI

Barbarezu je mjesto u Savezu

U Mostaru se snima spot za pjesmu o legendarnom kapitenu BiH, koji radi nekoliko bh. repera

Kalajdžić i Barbarez na pomoćnom stadionu Veleža

Piše: Goran ŠUMAR

2.4.2019

Legendarni Sergej Barbarez došao je na odmor u rodnom Mostaru, a minulog vikenda je u Vrapčićima bio uz nade Veleža, u prvenstvenoj utakmici protiv Branitelja (1:0). 

Veliki čovjek

- Barbarez je gledao utakmicu naših kadeta na novom Veležovom stadionu - kaže Avdo Kalajdžić, nekadašnji as i šef stručnog štaba mostarskih „Rođenih“, a trenutno trener kadeta Veleža, te dodaje.

- Inače, u Mostaru se snima spot za pjesmu o legendarnom Barbarezu, koji radi nekoliko bh. repera. A Barbarezova želja je bila da se spot snimi na Veležovom stadionu, s kadetima našeg kluba.

Kalajdžić ističe da dugo poznaje nekadašnjeg kapitena našeg državnog tima. Još iz vremena kada je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina krčio put prema prvom timu Veleža.

- Veliki je to prije svega čovjek, a da ne spominjem kakav je bio igrač. Šteta što nije ostao u fudbalu. Sergej je zaslužio bar malo više poštovanja i respekta od ljudi ili čelnika Nogometnog saveza BiH. Jednostavno, mjesto mu je u Savezu. Treba se sjetiti samo onog njegovog gesta u Beogradu, kada smo igrali protiv Srbije i Crne Gore - podsjeća trener nada Veleža na utakmicu posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj (1:0 - 12. oktobar 2005. godine).

Kalajdžić napominje da je Barbarez, kako kaže, u onako naelektrisanoj atmosferi smogao snage da prekine utakmicu i obrati se sudiji kako bi apelirao da se zaustave kontinuirani napadi na naše navijače...

- U ono vrijeme to ne bi napravio niko, a svi znamo šta su na beogradskoj Marakani preživjeli naši navijači. Samo da je to napravio, to je ogromna stvar, a da ne spominjem njegove igre, golove, asistencije i činjenicu da je igrao za našu reprezentaciju kad mnogi to nisu ili smjeli ili htjeli. Znate na šta mislim - napominje Kalajdžić, koji biranim riječima priča i o Barbarezovim roditeljima.

Poznata porodica

I njegov pokojni otac Ljubo i majka Zlata, koja je bila poznata rukometašica, tvrdi, bili su za primjer.

- S njima sam bio odličan... Poslije rata sam se baš zbližio i sa Sergejom, dok je igrao za našu reprezentaciju, pošto sam u to vrijeme bio trener mlade reprezentacije BiH. Zajedno smo putovali... – za kraj je rekao Kalajdžić.

„Rođeni“ su se digli iz pepela 

Kalajdžić napominje da je krajnje vrijeme da se Velež vrati u Premijer ligu BiH.

- „Rođeni“ imaju najkvalitetniju ekipu, a cjelokupan klub se, tako da kažem, podigao iz pepela. Došli su pravi, korektni ljudi, koji rade odličan posao, od ekipe do infrastrukture - rekao je Kalajdžić.

Unuk Omar velika nada Mostaraca

Kalajdžićev unuk Omar Rahimić, koji ima 12 godina, jedan je od najvećih talenata u poznatoj Veležovoj školi fudbala. Ne čudi, jer Omar vuče fudbalske gene iz porodica Kalajdžić i Rahimić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.