NOGOMET

Amar Osim, vizionar: Otkrio je Edina Višću, sada tvrdi da Željo ima novog Džeku

Osim: Najtrofejniji stručnjak prepoznao mnoge talente

A. Čulić

3.4.2019

U neformalnom razgovoru svojevremeno je, ne tako davno, trener Željezničara i najtrofejniji stručnjak u BiH Amar Osim autoru ovoga teksta skromno priznao da nije baš toliko mnogo igrača otkrio sam, već da su mu puno u tome pomagali ljudi iz nogometa kojima vjeruje.

Pitanje je zapravo bilo koliko je igrača u njegovoj karijeri došlo na probu i zadovoljilo. Bilo je to u trenucima kada se Željezničar pripremao za nastavak takmičenja u Premijer ligi da bi barem izborio Evropu u najgoroj sezoni u posljednjih deset godina.

Ostao i opstao

Kako je Osim bio uskraćen za rastrošnost, tako su u Međugorje dolazili razni igrači na probu, a nije to samo slučaj bio ove godine. Probe su svugdje i svagda aktuelne i popularne, posebno u BiH. Odgovorio je Osim da se sjeća samo da je Jure Guvo došao na probu i zadovoljio pa ostao i opstao, ali da nije on jedini. Bude tu i tamo igrača solidnih.

Pa je onda novinar pitao po kojem kriteriju neko može doći danas, a onda već sutra zaigrati, šta mora takav igrač posjedovati pa da Osim ocijeni kako je on stvarno pojačanje, a odgovorio je da su to obično igrači koji dolaze na preporuku, ne bilo čiju. Takav je, recimo, bio Milan Ćulum, jučer došao, sutra odmah zaigrao i pokrio pola terena.

Elem, jedan, prema njegovim riječima, od igrača koje je on direktno gledao i zapazio, a da nije bio član Željine škole jeste Edin Višća. U razgovoru za turski "Fanatik" Osim je otkrio da je Višću platio 10.000 eura, ali i kazao nešto što bi se moglo svidjeti navijačima Željezničara.

Dobar posao

- Platili smo 10.000 eura i pokazali da smo napravili dobar posao. Višća je sada najvažniji dio reprezentacije i primjer za svu djecu u BiH. Do uspjeha je došao radom, a poslije Turske, trebao bi zaigrati za neki veliki evropski tim. Sigurno da posjeduje potencijal i više od toga - i dodao da je Željo potencijalno ima još dosta igrača koji bi mogli napraviti velike karijere:

- Imamo mnogo talentiranih igrača u dobi od 20 godina poput Harisa Hajdarevića, Dženana Osmanovića i Farisa Zubanovića, za kojeg očekujemo da će biti novi Džeko. Kjosevski bi trebao napraviti ime. Drugi je golman reprezentacije iza Ibrahima Šehića, a svi spomenuti igrači dolaze nakon Džeke, Miralema Pjanića ili Višće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.