PROMOCIJE

Književnik Dalić u Mostaru: Ovo je hvala igračima i navijačima

Avaz.ba

4.4.2019

Poniznost. To je ono čime se najviše isticao selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji je sinoć predstavio svoju knjigu "Rusija naših snova - Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu".

Nije Dalić mnogo klubova vodio niti mu je selektorska karijera duga, ali drugo mjesto sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu dalo mu je za pravo da odmah napiše knjigu i obilazi tako razne gradove.

Sudeći po reakcijama fudbalskih kritičara u Hrvatskoj iz običnog puka, koji ne gledaju sve crno-bijelo i koji su izručanali da Dalić od osmine finala do kraja Lige nacije nije pobijedio u više od jedne utakmice, i da je recimo goman Subašić zaslužniji za uspjeh "Vatrenih" na Mundijalu, mnogi su kritični prema činjenici da je napisao knjigu, ali može mu se, pa je tako sinoć o knjizi i Svjetskom prvenstvu pričao i u Mostaru.

- Ova knjiga je moja zahvala igračima hrvatske nogometne reprezentacije koji su pokazali cijelome svijetu da mali mogu biti veliki, da ako se trudiš, ako si ustrajan, hrabar, ponizan, skroman i ako vjeruješ u sebe, možeš napraviti dobar rezultat. Ona je i zahvala svim navijačima hrvatske nogometne reprezentacije koji su bili uz nas od prvoga dana - poručio je Dalić.

Istakao je kako će knjiga biti dobar putokaz mlađim generacijama te zahvalio Mostaru i cijeloj BiH na podršci koju pružaju hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

- Ova knjiga će sigurno biti pravi putokaz i mlađim generacijama koje dolaze da i mali mogu biti veliki i da mogu napraviti u životu ono u što vjeruju - rekao je Dalić.

Urednik Sportskih novosti Mario Zorko, koji je uz Dražena Antolića urednik „Rusije naših snova“, istakao je kako su knjigom htjeli ostaviti trag u vremenu o događaju, o jednom ljetu o kojem će pričati generacije, o jednom ljetu koje je, kako je kazao, bilo inspirativno ne samo za sve Hrvate, nego i za cijeli svijet.

Naglasio je kako je Dalić knjizi pristupio maksimalno otvoreno, iskreno, „upravo onako kako je vodio reprezentaciju, punog srca i s puno emocija“.

- Knjiga ne otkriva samo jednu pozadinu tog jednog trilera, drame koja se odvijala u Rusiji od utakmice do utakmice, nego je to jedna motivacijska, inspirativna knjiga o putu do uspjeha, kako se treba odnositi, kako treba voditi jednu zahtjevnu grupu ljudi, kako ih sve uvjeriti i kako to sve prenijeti na kraju i na cijeli hrvatski narod - ustvrdio je Zorko.

Govoreći o Dalićevom uspjehu, bivši selektor "Vatrenih" i osvajač bronce na SP-u 1998. godine Miroslav Ćiro Blažević kazao je kako je "taj čovjek napravio rezultat veći nego što smo očekivali te nadmašio i svog učitelja".

- Učitelj je sretan kad ga učenik nadmaši. Ovaj fini anđeoski čovjek, đavo ustvari, me je nadmašio i učinio me jako sretnim - kazao je Blažević, ustvrdivši kako je upravo Dalić najpopularniji čovjek u Hrvatskoj.

Inače, Dalićeva knjiga objavljena je u izdanju Sportskih novosti, a sav prihod od njene prodaje bit će doniran u humanitarne svrhe.

U muzičkom djelu programa nastupila je grupa "Zaprešić Boys".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.