NOGOMET

Samo jedna brojka dovoljno govori koliko je Ronaldo značio za Real Madrid

Portugalski napadač je nezamjenljiv

Ronaldo: Važna karika u svakom timu. Arhiv

Avaz Sport

5.4.2019

Nogometaši Real Madrida odigrat će u ovoj sezoni još osam utakmica. Možda će upisati sve pobjede kroz nadolazeće oglede, možda će se dogoditi kakav remi, a možda će igrači pognutih glava napustiti travnjak. Dogodi li se ovo potonje, bit će im to 16. put ove sezone, a za izjednačenje takvog rezultata potrebno je vratiti se u ne baš tako blisku prošlost.

Preciznije, potrebno je vratiti se do sezone 2008./2009., kada su Realovi igrači upisali 16 poraza kroz sva takmičenja. Niz negativnih rezultata trenutno su sakupili kroz devet poraza u La Ligi, tri u Ligi prvaka, dva u Kupu kralja, a poraz su upisali i u utakmici UEFA-ina Superkupa, podsjeća "As".

Sve ovo izvor povezuje s odlaskom Kristijana Ronalda (Cristiano). Podsjeća se da je portugalski as u klub stigao 2009. godine te da je otad do ove sezone, prije koje je napustio redove Realove ekipe, klub sa "Santiago Bernabeua" prosječno po takmičarskoj godini upisivao sedam poraza.

Ovosezonsko posrnuće ne može se pripisati samo njegovom odlasku, ali da je Kristijanov transfer u Juventus pomogao tome, svakako se može ustvrditi. A platili su to i Žulen Lopetegui (Julen, šest poraza) i Santijago Solari (Santiago, osam poraza) svojim pozicijama na klupi na koju se vratio Zinedin Zidan (Zinedine Zidane).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.