BORDO TABOR

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Krčimo put ka duploj kruni

Očekujem da ćemo do kraja prvenstva zadržati lidersku poziciju

Hadžibegić: Obradujem se druženju s nekadašnjim saigračima. Arhiv

Jasmin Alibegović

6.4.2019

Legendarni stoper Sarajeva i bivše jugoslavenske reprezentacije Faruk Hadžibegić iz Pariza stiže na utakmicu.

Prema MOZZART kladionici, Željo je favorit u vječitom derbiju. Kvota na pobjedu "Plavih" iznosi 2,60, na remi 2,90, dok se na pobjedu Sarajeva nudi kvota od 2,85.

Šest bodova 

- Meč je od velike važnosti što se tiče plasmana za oba kluba. Očekujem fer i poštenu borbu. Svi uvjeti postoje i možemo se nadati dobroj i kvalitetnoj utakmici. Sarajevo je izgubilo od Zrinjskog, koji je isto kandidat za titulu, ali to ne treba gledati kao katastrofu.

Volio bih da je Sarajevo pobijedilo, ali još ima šest bodova prednosti i mislim da je to puno bodova. Očekujem da ćemo do kraja prvenstva zadržati lidersku poziciju - kaže Hadžibegić.  

Bordo tim je, kako ističe, na dobrom putu da osvoji duplu krunu ove sezone.  

- Kao navijač FK Sarajeva i prijatelj navijača i specijalno Husrefa Musemića želim da se to desi. Mislim da dobro rade i treba ih podržati. Ja sam radostan zbog te situacije u kojoj se trenutno nalaze – naglašava Hadžibegić. 

Veliki značaj

Našeg sagovornika posebno raduje druženje s kolegama iz bordo tabora, koje za njega ima veliki značaj.  

- Druženje s mojim kolegama u FK Sarajevo jače je od titule prvaka koju smo osvojili 1985. Bili smo djeca kada smo se upoznali u pionirima FK Sarajeva, nastavili karijeru, došli u prvi tim, poženili se, dobili djecu, izašli vani, vratili se opet i postali veliki prijatelji. To je nešto što mi niko ne može izbrisati - radosno nam priča Hadžibegić.

Samo da ne budu prvi 

Hadžibegić voli sportsko i zdravo rivalstvo, te očekuje da će Amar Osim uspjeti izvući Željezničar iz krize.  

- Amar će tek iduće sezone napraviti nešto više, jer ove imaju veliki zaostatak. Volim i cijenim Amara, ali sam navijač FK Sarajeva i mene samo interesira bordo tim. Ako je Željo drugi, meni to ne smeta, samo da ne budu prvi - otvoreno kaže bh. nogometni stručnjak.

Sve opcije otvorene 

Potom se osvrnuo i na reprezentaciju BiH, koja je s četiri osvojena boda započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

- Tek je početak kvalifikacija i sve su opcije otvorene. Mislim da imamo dobru ekipu i dovoljno snage da direktno odemo na Evropsko prvenstvo. Remi protiv Grčke ne treba smatrati kao neku tragediju zato što smo vodili pa su Grci izjednačili. Ne treba padati u euforiju, ali ni u krizu. Ja vjerujem u našu ekipu jer većina naših igrača igra u velikim ligama i evropskim takmičenjima. Lično sam veliki navijač tih momaka. Ovo što oni sad žive, ja sam to ranije živio. Svaka njihova pobjeda isto kao da je i moja. Podržavam ih sa svake strane. Ranije nismo ni bili spremni toliko, danas ipak jesmo i puno se stvari posložilo, a i Robert Prosinečki radi dobro - optimističan je Hadžibegić.  

Posebno ga raduje činjenica da se povećava broj igrača iz Premijer lige BiH koji igraju za reprezentaciju. 

- Smjeni generacija treba dati vremena. BiH ima dobrih talenata i trenera. Toj mladoj djeci i dobrim trenerima samo treba dati uvjete za rad. Dobar teren, dati im opremu, napraviti im kvalitetnu ligu da napreduju i da dođu u prvi tim i prvu ligu i da tu ostvare svoj san - mišljenja je Hadžibegić. 

Bh. klubovi trče za novcima

Hadžibegić smatra kako je BiH potreban nacionalni program, koji bi omogućio zaštitu domaćih igrača. 

- Mi nismo u takvoj ekonomskoj situaciji koja bi nam dozvolila da sačekamo malo. Bh. klubovi trče i suviše za novcima i danas prodaju našeg igrača za 100 ili 200 hiljada eura. To je katastrofa. Mislim da su Srbija i Hrvatska tu jako dobro uradile i njihov igrač ne može otići bez nekoliko miliona eura. Mi nemamo nacionalni program i, kada budemo to imali, sve će se drugačije rješavati. Naši klubovi nisu izašli u Evropu i igraju neka predtakmičenja. Interesira nas samo Džeko ili Pjanić kada naprave ugovor od 5 miliona eura, a ne bavimo se time kako da stvorimo uvjete da imamo novog Džeku i Pjanića - objašnjava Hadžibegić te ističe da je to kompleksno pitanje koje treba rješavati država.

Mišljenja je da se ne koriste iskustva starijih stručnjaka i zbog toga bh. klubovi još nemaju nastup u evropskim takmičenjima. 

- Imamo nekoliko naših trenera koji su aktivni vani. Mi možemo dati toliko savjeta da je žalosno da nas svijet obilazi. Dinamo nije slučajno uzeo Ćiru Blaževića kada je Hrvatska prvi put otišla na SP. Iskoristili su Ćirino iskustvo i napravila se baza za nešto. Naši klubovi ne mogu napraviti iskorak u Evropi ako gledaju samo šta drugi rade. Moraju i oni nešto uraditi. Imamo nobelovca, oskarovca, šampione svijeta. Imamo sve i samo se pitam zbog čega ne iskoristiti te ljude. Problem je kod nas kako prihvatamo ulogu čovjeka koji odlučuje. Nažalost, radimo sami protiv sebe, a imamo kvalitet i dobar smo narod - ističe Hadžibegić.

Naš sagovornik je komentirao prekid saradnje s pariskim Red Starom, ali i otkrio u kojoj zemlji bi volio nastaviti trenerski rad. 

 - To je dogovor između mene i predsjednika kluba. Sve je to dio trenerskog posla. Ja sam još radno aktivan i imaju ljudi koji rade na tome da nađu klub i očekujem da će biti nešto u narednom periodu. Meni je najviše odgovaralo u Francuskoj, ali volio bih otići u Tursku - zaključuje Hadžibegić. 

Kvote za online igru te čekaju u Mozzartu! Registriraj se na sajtu, uplati na račun (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.