PREMIJER LIGA

Sarajevski derbi ima dušu

Meč donosi i dosta emocija, jer na malom prostoru u gradu živi mnogo navijača oba kluba

Čapljić: U Sarajevu se osjećala bliskost

G. Š.

6.4.2019

Vlado Čapljić, nekadašnji fudbaler i dijete kluba s Grbavice, u bivšoj Jugoslaviji je igrao sva tri vječita derbija, Željezničar – Sarajevo, Partizan – Crvena zvezda, te Dinamo Zagreb – Hajduk.

Poseban naboj

- Sarajevski derbi ima dušu i donosi mnogo emocija, jer na malom prostoru u gradu živi mnogo navijača oba kluba - rekao je bivši fudbaler Željezničara (od 1979. do 1985. godine, te 1990. do 1992.), Partizana (1985.–1987.) i Dinama (1987.–1990.), te dodao:

- S druge strane, beogradski vječiti derbi ima šmek i veliki naboj, a hrvatski taj naboj, ali i netrpeljivost, pa čak i mržnju. Ima toga i u Beogradu, ali ne baš u tolikoj mjeri kao u Hrvatskoj. Također, navijači klubova iz Beograda i Zagreba dolaze iz skoro svih krajeva bivše države, bar je tako bilo nekada, a Sarajeva i Želje uglavnom iz grada na Miljacki.

Jedina razlika između sarajevskog i beogradskoj derbija je u onome što se dešavalo van stadiona.

Osjeća se bliskost

- U Sarajevu se osjećala bliskost. Ipak, grad na Miljacki je puno manji od Beograda, tako da se navijači oba kluba često sretnu na ulici. Međutim, to u Beogradu nije slučaj, sve djeluje odvojeno... Da Split nije toliko udaljen od Zagreba, bilo bi svakodnevnih sukoba navijača ta dva kluba na ulicama – dodaje Čapljić.

168

  utakmica odigrao je defanzivac Čapljić za Željezničar, Partizan i Dinamo i postigao 12 golova


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.