ANALIZA

Njemački komentator objasnio zašto je Bajern pregazio Dortmund

Svi su ostali oduševljani partijom Bavaraca

Njemačka: Bajern deklasirao Dortmund u Mihnenu. AFP

Avaz Sport

8.4.2019

Fudbaleri Bajerna deklasirali su Borusiju Dortmund sa 5:0 u Minhenu u 28. kolu Bundeslige, a svi su ostali oduševljani partijom Bavaraca. Među njima je bio i komentator i analitičar Mišel Munger (Michel).

On redovno prati akutelnog prvaka Njemačke, ali i reprezentaciju i izdvojio je četiri faktora koja su obilježila ovaj derbi.

- Dovoljno je samo pogledati fanatično Kovačevo ponašanje uz aut-liniju, bivši hrvatski trener ne prestaje da grmi i prenosi svoju energiju na događanja na terenu. Igrači su pozitivno reagirali na sugestivne Kovačeve poruke i uputstva koja im je slao tokom utakmice, a to je bio presudan faktor u sjajnoj pobjedi. Presudila je veća želja za pobjedom. Bavarci su pokazali ogromnu volju i motivaciju od samog početka - rekao je Munger.

Osim Kovača, izdvojio je i trojicu fudbalera za koje smatra da su bili najzaslužniji za veliku pobjedu Bajerna.

- Prvi je Tomas Miler (Thomas Muller). Ne samo da je njegovo kretanje u ofanzivnoj liniji otvaralo prostor ostalim saigračima nego je i pametnim dodavanjima stvarao stalnu prijetnju gostujućoj odbarni. Drugi, David Alaba. Austrijanac je nadoknadio loš start u prvenstvu te se pokazao kao jedan od nosilaca ekipe u nastavku Bundeslige. Njegova kretanja, sposobnost čitanja igre i neumorna trka čine razliku u većini utakmica. On je jedan od najtalentiranijih Bajernovih igrača. A treći je - Tijago Alkantara (Thiago Alcântara). Ovaj vezista može biti frustrirajuće nekonzistentan, ali je protiv Borusije odigrao u velikom stilu. Precizno izvođenje kornera, sjajna kontrola igre u veznom redu i konstantna opasnost po gol gostujuće ekipe dala su krila Kovačevim igračima - zaključio je ovaj komentator. 

Kao treći razlog pobjede naveo je sitne Borusijine greške koje je Bajern, za razliku od drugih bundesligaških ekipa, kaznio. Kao četvrtu zanimljivost izdvojio je gostujućeg golmana Romana Burkija (Bürki), koji je primio pet golova, ali i spasio još toliko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.