ŽIVOTNA DRAMA

Triler priča Fabija Kvaljarele: Golgeter koji je proživio pakao

Kvaljarela: Istinski majstor kojem život nije bi nimalo lagan

Piše: F. IBRULJ

8.4.2019

- Ja sam fudbaler, moj posao koji radim nije uobičajan, imam veliki broj obožavatelja, navijača, ali sam oprezan. Posebno kada upoznajem neke nove ljude. Pokušavam je ih zadržati na nekoj udaljenosti, nakon svega što sam prošao - danas voli reći Fabio Kvaljarela (Quagliarella), jedan od najboljih strijelaca Serije A , iako ima 36 godina.

Krajem prošlog mjeseca napadač Sampdorije golom je protiv Lihtenštajna s 36 godina i 54 dana postao najstariji strijelac u historiji italijanske reprezentacije. Ujedno to njegov prvi gol za “Azure” nakon osam godina ili prevedeno nakon 3450 dana.

Noćna mora 

Rođen je u Napulju, u gradu u kojem je proživio pakao, sakupivši materijala za jedan dobar triler ili recimo “Zonu sumraka”.

Karijeru je počeo u Torinu da bi se u Napulj vratio 2009. godine iz Udinesea. Napoli je za njega platio 16 milona eura. Tada je postao i najplaćeniji igrač ovog kluba. Ali, bajka je prerasla u noćnu moru.

Sve je počelo kada je svratio u jednu prodavnicu, tačnije mobitel šop kako mi to obično kažemo kod svog prijatelja Điula de Risa (Giulia De Risa) u Napulju. Njemu se slučajno onako u prolazu požalio kako povremeno zna dobivati prijetnje i neugodne poruke na “mesindžeru”.

De Riso je rekao kako ima pravog čovjeka za to, policajca za cyber kriminal, Rafaela Pikola (Raffael Piccolo). Inspektor je obećao Kvaljareli kako će riješiti slučaj, te da za početak mora “očistiti” njegov telefon i laptom. I tek tada nastaju problemi za Fabija. Problemi, noćna mora koja će trajati nekoliko godina.

Na kućnu adresu, na adresu njegovih roditelja počele su stizati prijeteće poruke, eksplicitne fotografije, a kompletan slučaj je u svoje ruke preuzeo Pikolo. Fabio je ludio.

- Bio sam uplašen. Rijetko bih izlazio, a kad bih to učinio, stalno sam gledao sam preko ramena da vidim što radim. Trenirao sam, ali nisam bio unutra i to nije trajalo dan ili dva. To je trajalo mjesecima. Nije bilo lako niti mojim roditeljima, mojoj majci. Možete zamisliti kako se osjećala kada bi uzela poštu s fotografijama mene i nekih djevojčica. Čak mislim da su oni neke stvari skrivali od mene – kazao je Kvaljarela.

Za Fabija je postalo još i gore kada je iz Napolija prešao u za navijače ovog kluba mrski Juventus. Napoli ga je posudio Juventusu za 4,5 miliona eura, uz pravo otkupa uz još 10,5 miliona. Tada je počeo dobivati prijetnje smrću, njegov otac Vitorio (Vittorio) je jednom prilikom u pismu dobio sliku mrtvačkog sanduka s imenom svoga Fabija.

Naravno, svo to vrijeme Pikolo je držao slučaj pod kontrolom. A onda je sve promijenilo jednog dana. Pikolo se požalio Viroiju kako i njemu počinju dolaziti prijeteće poruke, a kada ga je ovaj upitao da ih pogleda, policijac mu je pojasnio kako ih je izbrisao. Vitorio se upitao, zašto bi Pikolo obrisao tako važne dokaze? Tada je nazvao svog sina i rekao mu:

Otkriće advokata

- Mislim da je to Pikolo.

Fabio je bio zbunjen, nije vjerovao i pitanje je kako bi se sve završilo da nije upoznao advokata, bivšeg Ultrasa Napolija Đovanija Barilu (Giovanni Barila). Ispostavilo se da je i Barila primao slične poruke, fotografije, samo s jednom razlikom. On je pronašao “kreatora”. To je bio policajac Pikolo. Policajac koji će februara 2017. godine biti proglašen krivim za klevetu i uhođenje te je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Tek tada je Fabio ispričao svoju priču medijima, navijači Napolija su nakon toga na jednoj utakmici pokazali transparent na kojem je pisalo “Zagrlimo opet našeg Fabija, sina ovog grada”. Grada u kojem se rodio, ali u kojem nije ispunio svoj san. Ali Fabio je još tu, igra i zabija s 36 na leđima. Kakva bi to bila priča da nosi dres Napolija.

Kao Dijego Maradona

- Kao mali sam zamišljao kako ulazim s klupe u odlučujućim trenucima i postižem gol za pobjedu u nekoj važnoj utakmici. Onako kako je to mogao uraditi samo Dijego Maradona. Sanjao sam kako dižem pehar s Napolijem - sjeća se Fabio.

27 

utakmica odigrao je Kvaljarela za Italiju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.