BROJKE U ŠPANIJI

Statistika je brutalna i otkriva zašto mnogi povezuju Real i blagonaklonost sudija

Arbitri se katkad dovode u direktan odnos s konačnim rezultatom ili poretkom na tabeli

Španija: Jedanaesterci i isključenja na strani su Real Madrida. AFP

Avaz Sport

10.4.2019

Razgovori o sudijama i njihovim odlukama nisu ekskluzivno pravo ovdašnjih navijača, i u drugim se ligama njihove funkcije katkad dovode u direktan odnos s konačnim rezultatom ili poretkom na tabeli.

Ništa drukčije ne događa se niti u španskom prvenstvu, u kojem će navijači Real Madrida optužiti Barcelonu za "mutne radnje", a navijači Barcelone povesti razgovore o dvostrukom sudijskom kriteriju. 

Jedanaesterac koji to (ni)je bio, isključenje u trenucima kad isključenje (ni)je trebalo svirati… situacije su to koje ljute ili vesele navijače, ovisno o uglu gledanja. Na internetskim stranicama "El Mundo Deportiva" objavljen je tekst koji će mnogi uzeti kao "dokaz" za tvrdnje u svojim raspravama.

Brojke na strani Reala

Statistika koja datira od početka 90-ih godina starog takmičenja u Španiji reći će da niti jedna ekipa nema toliko izraženu razliku dosuđenih jedanaesteraca za i protiv njih kao što to ima Real Madrid. Svirano je u korist Reala 526 udaraca s bijele tačke, protiv njih 285, a njihovih +241 brojka je koja je miljama udaljena od rivala.

Kod Barcelone ona iznosi 497-337, odnosno +160, što je, pojašnjava autor teksta, negativna razlika od 81 jedanaesterca u odnosu na najljuće rivale. Kod Atletiko Madrida +159, odnosno za njih je, iako su u prvoligaškom društvu provali šest godina manje, svirano ukupno 458, a protiv njih 299 jedanaesteraca.

Što se isključenja tiče, Real Madrid pamti 243 takva primjera od početka sezone 1928./1929, a Barcelona 257. Atletik se suočio sa 297 takvih situacija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.