NOGOMET

Pike: Ferguson mi je bio poput drugog oca, učinio je mnogo važnih stvari za mene

Ove sedmice vratio se na Old Traford

Pike i Ferguson: Sarađivali u Mančester junajtedu. Arhiv

Index.hr

12.4.2019

Prije nego što je u Barceloni postao jedan od najboljih svjetskih stopera, Žerar Pike (Gerard Pique) je kao tinejdžer brusio svoj talent igrama u Mančester junajtedu. 

Od 2004. do 2008. Pike je bio igrač "Crvenih đavola". Oni su ga još kao 16-godišnjaka doveli iz mladih kategorija Barcelone. Nakon kratke posudbe u Real Saragosi, Pike se vrlo brzo vratio u Englesku, ali sezonu nakon toga Katalonci su shvatili koga su izgubili. Vratili su Pikea u transferu teškom 5 miliona eura. Danas mu je cijena sedmerostruko veća. 

Pike se ove sedmice vratio na Old Traford kada je Barcelona pobijedila Mančester junajted 1:0 u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka.

Španski stoper u razgovoru za "Daily Mail" pričao je o tom vremenu i otkrio od koga je najviše naučio o nogometu u Junajtedu. 

- Puno sam naučio od Ferdinanda. Njegovo pozicioniranje, vodstvo i odobravanje bile su tri stvari kojima sam se divio. Pomogao mi je da se poboljšam i, prema mom mišljenju, on je bio najbolji stoper Premijer lige - rekao je Pike. 

Zahvalnost Fergusonu

Za Aleksa Fergusona (Alex) kaže da mu je bio drugi otac.

- Učinio je mnogo važnih stvari za mene. Prije nego što sam potpisao za Junajted, moj nivo engleskog nije bio baš dobar i učinio je sve što je bilo moguće da ga razumijem. Bilo je prilično teško jer je njegov škotski naglasak vrlo jak i govori vrlo brzo, tako da ga u početku nisam puno razumio u timskim razgovorima, ali je shvatio i odlučio provoditi više vremena sa mnom. Vrlo sam mu zahvalan na tome, vidiš puno mladih igrača koji propadaju kada odu u inostranstvo, ali možda nemaju pravog čovjeka iznad sebe. Fergi mi je bio poput drugog oca i želim mu puno sreće - rekao je Pike.

Za kraj, stoper je otkrio šta mu najviše nedostaje iz njegovog vremena u Junajtedu.

- Visok nivo šale je očigledno nešto što mi nedostaje iz mog vremena u Mančesteru. Bilo je zabavno, volim engleski humor. Još imam šala u Barceloni, ali puno manje nego u Mančesteru. Žordi Alba (Jordi) je također dobar šaljivdžija, ali ništa u usporedbi s Junajtedom. Kada sam stigao tamo, jednog dana sam namjeravao trenirati u novom dresu za koji sam mislio da je vrlo lijep. Onda sam ga ugledao na lutki za treniranje. Bio je sav blatnjav i neuredan. To nikada neću zaboraviti, tada sam imao samo 17 godina - pričao je Španac.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.