SENZACIJA

Ajaks nakon velikog preokreta izbacio Juventus i izborio polufinale Lige prvaka

Šok za navijače "Stare dame"

Jasmin Alibegović

16.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ajaks je u Torinu u revanš meču četvrtfinala Lige prvaka savladao Juventus nakon velikog preokrta rezultatom 2:1 (prvi meč 1:1) i izborio plasman u polufinale najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi.

Već poslije pet minuta golman Ajaks mogao je biti tragičar. Dugo je držao loptu, a onda napucao Emrea Džana (Emre Can). Na njegovu sreću lopta je otišla u gol aut iz neposredne blizine gola. Juventus u nastavku dominirao na terenu. "Stara dama" je napadala i tražila gol koji bi je odveo na korak do polufinala. Ipak,  u 19. minuti nakon jedne gužve u kaznenom prostoru Juventusa lopta je došla do Van de Beka (Van de Beek), koji je iz teške pozcije, s pet metara šutirao preko gola. 

Juventus je do vodstva došao u 28. minuti. Nakon kornera kojeg je izveo Miralem Pjanić, Ronaldo je pokazao za šta ga plaćaju. Oslobodio se čuvara, iskoristio nesporazum protivnika, a onda glavom poslao loptu u nebranjen dio mreže Onane i donio prednost "Staroj dami".

Ajaks se nije predavao i uslijedio je brz odgovor. U 34. minuti Van de Bek se najbolje snašao poslije lošeg šuta Zijeha (Ziyech) i ostao sam ispred Ščensnog (Szczesny), a onda ga i matiirao preciznim šutem kraj lijeve stative gola za 1:1. U 40. minuti prodor Juventusa završio se padom Emrea Džana u blizini kaznenog prostora, ali sudija nije dosudio penal. U petoj minuti sudijske nadoknade Ronaldo je iznudio slobodnjak na 30 metara. Sam ga je izveo, ali je pogodio živi zid i na odmor se otišlo pri rezultatu 1:1.

Juventus je prvi zaprijetio u drugom poluvremenu. Nakon odlične akcije u 49. minuti, lopta je došla blizu Moize Kina (Moise Kean), ali je Blind očistio u posljednji trenutak.  U 52. minuti Ajaks je imao veliku priliku kada je poslije jedne kontre ostao Zijeh, ali je Ščesni uspio da zaustavi njegov udarac. U 61. minuti Ronaldo se odlično oslobodio Blinda i proigrao Kina, ali je on svoj silovit udarac poslao daleko od gola. 

Ajaks je do potpunog preokreta došao u 67. minuti. Korner je izveo Šene (Schone), lopta je išla na De Lihta (De Ligt) koji je bio između dva defanzivca Juventusa, ali ga to nije spriječilo da ih "razgrne" i matira nemoćnog Ščensnog za 2:1 i šok domaćih navijača. U 74. minuti ogromnu priliku za Ajaks propustio je Neres. Brazilac je loše zahvatio loptu kada je bio u jedan na jedan situaciji sa Ščesnim. U 79. minuti poogdak Zijeha poništen je zbog ofsajda. Juventus je pokušavao svim snagama da dođe do brzih golova, međutim, tim iz Amsterdama uspio je sačuvati prednost i slaviti jednu od značajnijih pobjeda u novijoj historiji kluba.

Ajaks će u polufinalu igrati s boljim iz duela Totenhema i Mančester sitija.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.