NOGOMET

Heroj Ajaksa: Kada sam vidio da je 34. minuta, znao sam da to nije slučajno

AFP

Avaz.ba

17.4.2019

Senzacionalni Ajaks je u polufinalu Lige prvaka. Holanđani su nakon čudesne partije u Torinu pobijedili Juventus 2:1 i plasirali se među četiri najbolja kluba u Evropi. Podsjetimo, prvi susret u Amsterdamu završio je 1:1.

Teško se prisjetiti kad je neko posljednji put ovako nadigrao prvaka Italije kao što su to napravili čudesni Holanđani. Juve je poveo preko Ronalda u 28. minuti, a sve nakon toga pripalo je Ajaksu, koji je, prema prikazanom, mogao i trebao deklasirati nemoćne domaćine.

Sve svoje ovosezonske trijumfe igrači Ajaksa posvećuju teško stradalom saigraču Abdelhaku Nuriju (Nouri), koji se 2017. godine srušio na terenu u prijateljskom duelu protiv Verdera.

Kolabirao je zbog srčane aritmije, a utvrđeno je da je pretrpio ozbiljno i trajno oštećenje mozga. Zbog nedostatka kisika, ključni organ mu je nepovratno ozlijeđen i nikad se neće do kraja oporaviti, a kamoli igrati vrhunski nogomet za koji je bio predodređen nakon što je pretprošle sezone debitirao za prvu momčad.

Jedan od heroja rušenja Juventusa bio je Doni van de Bek (Donny van de Beek). Veznjak Ajaksa u Torinu je bio stalna prijetnja za gol "Stare dame". Imao je sjajnu šansu na početku utakmice, no za promašaj se iskupio u 34. minuti, kad je zabio i označio početak kraja prvaka Italije.

Nuri je bio Van de Bekov najbolji prijatelj u ekipi, a junak Ajaksa smatra da nije slučajno zabio gol baš u 34. minuti jer je upravo taj broj nosio njegov prijatelj.

- Pogledao sam na semafor nakon što sam zabio gol. Vidio sam da je 34. minuta i jednostavno sam znao da to nije slučajno. Ovo je zaista poseban trenutak - rekao je Van de Bek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.