LIGA PRVAKA

Je li Ljorente sinoć prevario sve: Uvođenje VAR-a promijenilo je historiju

Avaz.ba

18.4.2019

Nogometaši Totenhema u pravom su trileru na Etihadu izborili veliko i historijsko polufinale Lige prvaka. Iako su izgubili utakmicu od Mančester sitija 4:3, Spursi su dospjeli među četiri u najelitnijem nogometnom takmičenju, s obzirom na to da su kod kuće u prvoj utakmici slavili 1:0 i na račun većeg broja postignutih golova u gostima prošli dalje.

U utakmici punoj preokreta strijelci su za Siti bili Rahim Sterling (4, 21), Bernardo Silva (11) i Serhio Aguero (59), a za Totenham su zabili Son Heung Min (7, 10) i Fernando Ljorente (73). Najviše je govora bilo kod pogotka Ljorentea, gdje isprva nije bilo jasno je li pogodak regularan.

Cisokog je Španca lopta pogodila u ruku, ali nakon višeminutnog pregledavanja snimka bilo je vidljivo da je ruka bila uz tijelo i nije bilo nikakve namjere.

- Sudija Kunejt Čakir (Cuneyt Cakir) je provjeravao nekoliko puta snimak jer se htio uvjeriti u ispravnost svoje odluke. Sudio je briljantno, prepoznao je savršen govor tijela i kada je vidio šta se dogodilo, svima je mrtvo-hladno rekao, ma ne - to je gol. Mislim da je ovom utakmicom kupio polufinale ili čak finale - kazao je hrvatski sudijski ekspert Mario Strahonja.

U sudijskoj nadoknadi Sterling je postigao pogodak, ali nakon ponovnog pregledavanja snimka bilo je jasno da je riječ o ofsajdu.

- Ovo je izvrsna odluka i vidimo sve benefite VAR tehnologije. Odbrambeni igrač vraća loptu u svoju polovicu terena, a napadač reagira na tu loptu i aktivira novu akciju kao da je upošljavao svog igrača. Reakcija igrača Sitija je bila ključna. Radi se o evidentnom ofsajdu. VAR je briljantna stvar - kazao je Mario Strahonja.

Dakle, dok engleski mediji tvrde da je Ljorente nauštrb brojnih snimaka prevario čitav auditorij kopirajući Maradonu i njegov čuveni gol rukom, Kunejt Čakir nam svjedoči o bitnosti uzimanja konteksta u obzir. Bila je ruka, ali što bi se na parkingu reklo - "ruka uz tijelo" i bilo bi zaista tragično da je poništio gol zbog istinske bezazlenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.