NSBIH Održana Redovna sjednica Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine

Usvojen i budžet kuće bh. fudbala

G. Š.
18.04.2019 14:15

Redovna sjednica Skupštine Nogometnog saveza BiH održana je danas u hotelu „Terme“ na Ilidži. Pored delegata, na sjednici Skupštine, bili su prisutni Zoran Laković, direktor nacionalnih asocijacija u UEFA-i, članovi odbora za savjetovanje i posredovanje Dušan Bajević i Sead Kajtaz, savjetnik IO za fudbalska pitanja Zvjezdan Misimović, predstavnici entitetskih saveza, te relevantnih organa i tijela NS BiH.

Prisutno 57 delegata

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je od 60 delegata sjednici prisustvovalo 57, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić pozdravio je sve prisutne a u svom uvodnom obraćanju - između ostalog, rekao je:

- Uvijek se osjećam posebno kad stanem pred vas, delegate iz cijele zemlje. Prije godinu dana sa ovog mjesta sam vam rekao da je izuzetno važno jedinstvo koje imamo a koje i u narednom periodu treba da nam pomogne u realizovanju naših planova.  Mi se ne libimo da kažemo i kad ne uspijemo kao kad se nismo plasirali na posljednje Svjetsko prvenstvo. Predanim radom i prije svega izborom novog selektora ostvarili smo u prošloj godini odličan rezultat u Ligi nacija i s pravom očekujemo plasman na EURO. Realizovali smo brojne projekte ali imamo određenih teškoća sa Projektom reflektorske rasvjete, što zbog nespremnosti lokalnih zajednica a dijelom i klubova. Ni mi ni UEFA ne gradimo, mi pomažemo, zato vas molim da i vi u svojim sredinama pomognete da implementiramo ovaj projekat reflektorske rasvjete, napomenuo je Begić. 

Nakon govora predsjednika NSBiH delegatima se obratio i gost iz UEFA Zoran Laković, koji je zaželio uspješan rad delegatima Skupštine, te prenio pozdrave predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina te naglasio:

- Prisustvovao sam juče sjednici Izvršnog odbora i ono što sam tamo vidio su jedinstvo, međusobno uvažavanje, otvorene diskusije i transparentan način rada. NS/FS BiH uživa povjerenje ljudi iz UEFA i želim vam da nastavite da radite na ovaj način. Kad je riječ o realizaciji infrastrukturnih projekata, mora biti jasno da Savez nije građevinska firma i ne može preuzeti ulogu drugih institucija. Ako se želi napraviti iskorak po pitanju infrastrukture, aktivno mora biti uključena i država. Želim vam plasman na Evropsko prvenstvo jer reprezentacija Bosne i Hercegovine ima kvalitet da to ostvari, naglasio je laković

Nova poslovna zgrada

Izvještaj o radu NS BIH podnio je izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav.  Istakao je da se rad Saveza zasnivao na pet principa a to su: zakonitost, integritet, legalitet, restruktuiranje i "fair-play". 

- Organi i tijela Saveza su kontinuirano provodili odluke Izvršnog odbora sa strategijom permanentnog razvoja nogometa/fudbala u BiH. Treba reći da smo krajem godine svečano otvorili novu poslovnu zgradu te izvršili i kompletno preseljenje Administracije.  Savez organizuje i rukovodi sa četiri zajednička takmičenja u muškoj konkurenciji, kao i dva u ženskoj a organizovana su i četiri kup takmičenja u različitim kategorijama. Završeni su i neki infrastrukturni projekti kao što je ugradnja brojčanika na stadionu „Grbavica“, a u toku je projekat poboljšanja reflektorske rasvjete na stadionima. Trening centar je nastavio da bude mjesto okupljanja svih reprezentativnih selekcija sa značajnim povećanjem nivoa korištenja kapaciteta. Kad je riječ o Centru za edukaciju, organizovano je niz seminara sa velikim brojem polaznika, dok proces licenciranja klubova nastavlja sa kvalitetnim radom i dosljednom primjenom propisanih procedura, rekao je Pilav

Nakon prezentacija, delegati Skupštine jednoglasno su usvojili:  Izvještaj o radu NS BiH za 2018. godinu, finansijski izvještaj NS BiH za 2018. godinu, revizorski izvještaj NS BiH za 2018. godinu. 

Generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić predstavio je Plan rada Saveza u 2019. godini, a član Komiteta za finansije Momir Tošić obrazložio je Plan prihoda i rashoda za 2018. godinu kao i Finasijski plan NS BiH za 2019, 

Budžet 30.361.000 KM

Delegati Skupštine su još usvojili i: Plan rada NS/FS BiH za 2019. godinu, finansijski plan NS/FS BiH za 2019. godinu, sa planiranim budžetom od 30.361.000 KM, prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta NS BiH, te prijedlog odluke o formiranju „U-19“ Premijer futsal lige. 

Izvještaji i planovi su sadržavali i video prezentacije, a ocjena je da je sjednica Skupštine veoma dobro pripremljena i uspješno završena nakon sat vremena. Po završetku sjednice Generalni sekretar Adnan Džemidžić je izjavio: 

- Sjednica je završena u rekordnom roku sa svim našim izvještajima i planovima koji su jednoglasno usvojeni. To je potvrda jednog produktivnog rada i dobre pripreme sjednice. Sretan sam što smo još jednom pokazali zajedništvo. Ono čemu ćemo težiti u narednom periodu je proširenje kapaciteta u Trening centru u Zenici. Sa novom zgradom u okviru Trening centra i dva nova terena imaćemo komotniju situaciju jer ćemo omogućiti našim selekcijama bolje uslove za rad, rekao je Džemidžić

NA VRH