LIGA PRVAKA

Ćurić: Ajaks uvijek igra isto

Piše: G. ŠUMAR

19.4.2019

Edin Ćurić već dvadesetak godina radi kao trener u Holandiji. Bivši igrač sarajevskog Željezničara i španskog Las Palmasa u razgovoru za "Dnevni avaz" analizirao je veliki uspjeh Ajaksa, koji se preko Reala iz Madrida, a sada i Juventusa, domogao mjesta u polufinalu nogometne Lige prvaka. 

Odličan tim 

No, za Ćurića, koji odlično poznaje prilike u velikanu iz Amsterdama, to nije iznenađenje...

- Ajaks ima svoju filozofiju i način igre, ali i mnogo dobrih igrača, pokretljivu ekipu. U principu, samo je David Nereš (Neres) pravi napadač. Svi ostali u napadu su veznjaci, koji u određenim situacijama mogu da igraju na svim pozicijama.

Dušan Tadić pokazao se kao dobar špic, takozvana lažna devetka, može zadržati loptu, a dobro radi i u posjedu lopte protivnika - objašnjava Ćurić.

Dodaje da Ajaks uvijek igra na isti način, a da se trenutno kvalitetom najviše približio Barceloni iz vremena dok je Katalonce vodio trofejni trener Pep Gvardiola (Guardiola). 

- Poslije izgubljene lopte na polovini protivnika, odmah, u roku od pet ili deset sekundi, ponovo je vraćaju u posjed. Igraju dominantno. Ajaks je dominirao protiv Bajerna, Reala, Juventusa... s igračima čiji je prosjek 22 godine - napominje naš fudbalski stručnjak.

Ćurić nije želio prognozirati može li današnji Ajaks ponoviti uspjehe ranijih generacija ovog holandskog kluba, koje su čak četiri puta bile prvak Evrope (1971, 1972, 1973, 1995), ali ga to ne bi začudilo.

- Klub iz Amsterdama ima sličan stil igre kao Englezi, koji ih čekaju u polufinalu. Nemaju mnogo klasičnih napadača, samo po jednog u obje ekipe, uz pokretljivu i brzu igru - analizira bivši as Željezničara.

Veliki znalac 

Individualno, ističe brazilsko krilo Nereša, koji je veoma brz i tehnički jak, kao i maestralnog marokanskog veznjaka Hakima Ziješa (Ziyech). 

- Ziješ je individualac, veliki znalac, kojem nikad ne znaš kad će napraviti dobar potez. A da ne govorim kako su izbalansirani u sredini terena, s Frenkijem de Jongom (Frenkie) i Laseom Šeneom (Lasse Schone), koji, pored toga što zna dobro igrati, ima veliko iskustvo - kaže Ćurić.

U odbrani je neprikosnoven Matijs de Liht (Matthijs de Ligt), koji ima samo 19 godina, a već je kapiten Ajaksa i standardni reprezentativac Holandije.

Navodno je njegova vrijednost premašila 80 miliona eura, pogotovo nakon pobjedničkog gola u revanšu u utorak protiv Juventusa u Torinu (2:1). Spominje da bi De Liht, kao i De Jong, karijeru mogao nastaviti u Barceloni.

- Ovdje se priča da bi on najviše volio da igra s De Jongom u Barceloni, jer su dobri drugovi. S druge strane, više nije tajna da Barca traži zamjenu za Žerara Pikea (Gerard Pique).

No, De Lihta žele i Bajern i Juventus, a poslije posljednje utakmice u Torinu sigurno će biti još više bogatih ponuda - prenosi šef stručnog štaba holandskog GDC-a.

Trenirao De Jonga 

Ćurić je Ajaksovu zvijezdu Frenkija de Jonga trenirao u juniorima Viljema II.

- Bio je najmlađi, a ipak kapiten. U Viljemu su te 2015. smatrali da on treba igrati ofanzivnog veznog, a ja sam ih ipak uspio uvjeriti da to nije njegova prirodna pozicija. On je rođeni graditelj igre - kaže Ćurić.

I danas je često u kontaktu s De Jongom. U posljednje vrijeme, kako kaže zbog obaveza, najčešće razmijene poruke.

Deli stopama Denija

Ukoliko Ajaks osvoji Ligu prvaka, bilo bi to prvi put u historiji da pehar elitnog takmičenja podignu i otac i sin. Deni Blind (Danny) uradio je to 1995. godine s Ajaksom, a njegov sin Deli (Daley) na dobrom je putu da to ponovi.

- Blind mlađi ovdje, u Holandiji, proglašen je za igrača utakmice u Torinu, mada je i Doni Van de Bek (Donny van de Beek) odigrao strašan meč. I njemu raste cijena, kao i Nerešu, Tadiću... - kaže Ćurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.