NOGOMET

Arsenal izbacio Napoli i zakazao duel s Valensijom, Čelsi ide na megdan Ajntrahtu

Odigrani revanš susreti četvrfinala

Jasmin Alibegović

18.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Nakon što su odigrani revanš susreti četvrfinala Evropske lige poznati su parovi polufinala ovog takmičenja. Snage će u borbi za finale ovog takmičenja odmjeriti Arsenal i Valensija te Čelsi i Ajntraht Frankfurt. 

Najzanimljivi duel večeri bio je onaj u Italiji gdje je Napoli dočekao Arsenal. "Topnici" su na kraju zasluženo slavili rezultatom 1:0 i s ukupnih 3:0 prošli u polufinale. 

Napoli je bio nešto agresivniji na početku, ali nije bilo ozbiljnijih akcija. U 5. minuti  Kolašinac je povukao po lijevoj strani i u sredini našao Remzija (Ramsey), ali se ovaj spetljao i propala je prilika za Arsenal. U 17. minuti Napoli je imao veliku priliku.  Kalidu Kulibali (Kalidou Koulibaly) je oduzeo loptu ispred svojeg šesnaesterca, odigrao za Lorenca Insinjea (Lorenzo Insigne) i krenuo u kontru. Insinje mu je dodao, a senegalski stoper u maniri pravog krila na drugoj stativi našao Hoze Kaljehona (Jose Callejon), koji je slabo šutirao i ostalo je 0:0. 

U 24. minuti  Napoli je postigao gol, tačnije napadač Arkadijuš Milik (Arkadiusz Milik), ali ga je sudija poništio zbog ofsajda u kojem je bio Poljak. Četiri minute kasnije domaćini su imali novu veliku priliku, Pjotr Zjelinski (Piotr Zielinski) je bio potpuno sam pred Čehom (Čech), ali je očajno šutirao glavom pored gola. Napolitanci su za sve propuštene prilike kažnjeni u 36. minuti kada je Lakazet (Lacazette) prekrasno pogodio iz slobodnog udarca za vodstvo Arsenala od 1:0 i rezultat prvog poluvremena.

U 47. minuti Isinje je prošetao uz gol-aut liniju i vratio na Ruiza na rubu šesnaesterca, ali je on s pet metara šutirao preko gola. Minutu kasnije stopostotnu priliku za "Topnike" imao je Obamajang (Aubameyang). Gabonac je bio potpuno sam na sedam, osam metara od gola, ali je Meret odbranio njegov udarac. 

Isti igrač pokušao je deset minuta kasnije ali ponovo je na visini zadatka bio čuvar mreže Napolija. U 60. minuti uslijedio je odgovor Napolitanaca. Isinje je pobjegao Arsenalovoj odbrani i primio dugu loptu, ali je u dobroj situaciji iskosa s lijeve strane doslovno dodao loptu Čehu. U 73. minuti Ruiz je odigrao odličnu loptu na drugu stativu, dva Arsenslova igrača promašila su loptu koja je došla do Milika, ali je Poljak očajno reagirao u čistoj šansi. Deset minuta prije kraja  Monreal je umalo poslao loptu u svoj gol, ali je Čeh nevjerovatnom odbranom s nekoliko metara spasio Arsenal. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata i Arsenal je slavio prolazak dalje. Sead Kolašinac odigrao je cijeli meč u dresu Arsenala. 

Valensija je i u revanšu bila od Viljareala rezultatom 2:0 i s ukupnih 5:1 osigurala prolazak u narednu fazu takmičenja. Valensija je povela u 13. minuti kada je Antonio Latore (Latorre)  nakon centaršuta s lijeve strane sa sedam metara zatresao mrežu gostiju.  Konačan rezultat u 54. minuti postavio je Danijel Pareho (Daniel Parejo).

Čelsi je u Londonu teže od očkekvinog savladao Slaviju Prag rezultatom 4:3 i s ukupnih 5:3 prošao u narednu fazu. "Plavci" su do vodstva došli u 5. minuti kada je poslije odigranog duplog pasa sa Olivijeom Žiruom (Olivier Giroud) mrežu gostiju pogodio Pedro. Pet minuta kasnije Simon Deli postigao je autogol i Čelsiju donio prednost od 2:0. 

Na 3:0 nakon odlične akcije povisio je Žiru u 17. minuti. Klub iz Češke uspio je postići gol u 26. minuti, strijelac je bio Souček koji je smanjio na 3:1. Čelsi je u narednom napadu uzvratio istom mjerom i ponovo je strijelac bio Pedro. 

U 52. minuti na scenu stupio je Petr Sevčik koji je smanjio na 4:2. Samo četiri minute kasnije Sevčik je postigao novi gol za Čehe u Londonu koji su smanjili za konačnih 4:3. 

Ajntraht Frankfurt je pobijedio Benfiku rezultatom 2:0. Igrala se 37. minuti kada je poslije udarca Mijata Gaćinovića, lopta pogodila stativu, odbila se do Filipa Kostića koji je proslijedio loptu u mrežu za 1:0. 

U 68. minuti lopta se na liniji kaznenog prostora odbijala, stigla do Sebastijana Rodea (Sebastian Rode) koji je snažnim udarcem poslao u lijevi donji ugao za 2:0. Njemački tim prošao je dalje zahvaljujući golovima u gostima pošto je prvi meč u Lisabonu završen 4:2 u korist Benfike. 

Polufinalne utakmice na rasporedu su 2. i 9. maja, a finale će se održati 29. maja u Bakuu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.