ŠPANIJA

Radomir Antić iz Madrida za "Avaz": Ajaks je vratio vjeru u fudbal

S obzirom na to da ima dva vanjska igrača, koji su izuzetno brzi, od Tadića je napravio lažnog centarfora tako da protivnik nema objekt za markiranje

Piše: Goran ŠUMAR

19.4.2019

Jedan od najboljih fudbalskih stručnjaka iz regiona Radomir Antić (70), koji je, između ostalog, trenirao i Real iz Madrida, Atletiko Madrid, Barcelonu, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” analizirao je četvrtfinalne utakmice Lige prvaka.

Mladost i iskustvo

- Mislim da je Ajaks vratio vjeru u fudbal. Spoj mladosti i iskustva, s opredjeljenjem za loptu, donijeo je još jednom vrhunski rezultat – konstatira Antić, koji živi u Madridu, te dodaje:

- Ne, Ajaks me nije iznenadio, mada je prije utakmice s Real Madridom (osmina finala Lige prvaka, op. a.) u holandskoj ligi izgubio sa 2:6 od Fejenorda. To je bila jedna utakmica u kojoj nisu imali ni odbranu, ni napad. Jednostavno, ništa. Tada sam rekao, je li moguće da Real opet ima sreće sa žrijebom? No, poslije tog i poraza od Heraklesa, u naredne tri utakmice postigli su 12 ili 15 golova te su se ponovo vratili u formu.

Ugledni fudbalski stručnjak ističe da trener Ajaksa Erik Ten Hag i u Madridu (1:4) protiv Reala i u Torinu (1:2) protiv Juventusa kod pozitivnog rezultata nije uvodio odbrambenog igrača nego još jednog centarfora, napadača.

- To samo pokazuje mentalitet i trenera i ekipe, što je, kad se završi pozitivnim rezultatom, a to je veoma bitno, za svaku pohvalu. Jer, u toj situaciji, 99 posto trenera, da bi osigurali rezultat, ubacilo bi nekog odbrambenog igrača, a ne centarfora, što nije bio slučaj s Ajaksom - napominje Antić.

U utrci za osvajanje pehara Lige prvaka za sezonu 2018/2019. ostala su još samo četiri tima. Sa jedne strane su Totenhem i Ajaks, a s druge Barcelona i Liverpul tako da je neizbježno pitanje može li i ovaj tim kluba iz Amsterdama otići do kraja.

- Ajaks je sa sebe skinuo svako moranje, što je veoma bitno za njihov način igre. Polufinale se, ipak, ne igra samo tako nego da budeš najbolji i pobijediš. Upravo sada, prije vašeg poziva, čitao sam “Marcu”, gdje piše da je cijeli tim Ajaksa na prodaju.

To je svakako zanimljiva situacija u kojoj nastaje jedan novi Ajaks. De Jong je svakako već potpisao za Barcelonu tako da i to može da utječe na konačan rezultat. Nepravedno je, međutim, da u posljednjim uspjesima kluba iz Amsterdama ne spomenemo i ulogu njihovog najboljeg igrača Dušana Tadića. On je još jednom pokazao koliko je bitno uključiti talent u igru tima - podsjeća slavni trener.

Potom je ponovo pohvalio trenera Ajaksa, koji je i tu, kako kaže, napravio fantastičan potez.

- S obzirom na to da ima dva vanjska igrača, koji su izuzetno brzi, od Tadića je napravio lažnog centarfora tako da protivnik nema objekt za markiranje. A on je svojom vizijom igre od spomenuta dva vanjska igrača napravio prave igrače. Nije ni čudo što Bajern trči za njima - kaže Antić.

Poništen gol 

Mančester siti i Totenhem odigrali su u srijedu fantastičnu utakmicu sa sedam golova (4:3), osmi, odlučujući, poništen je u sudijskom vremenu nakon intervencije iz VAR sobe...

- Ne pamtim da su u jednoj takvoj utakmici u prvih desetak minuta pala četiri gola – 2:2. Kad je u pitanju Totenhem, treba napomenuti da je igrao bez najboljeg igrača Keina, ali i to da je trener Maurisio Poketino kod rezultata od 2:1 ubacio Fernanda Ljorentea (centralni napadač, op. a.). Znači, nije branio rezultat nego je smatrao da s golom više treba doći do cilja. I to je jedna škola ili potez koji, bar prema mome mišljenju, treba pohvaliti - podvlači Antić.

“Kraljevski klub” ulaže u infrastrukturu 

Komentirajući katastrofalnu sezonu u svom bivšem klubu Real Madridu, Antić ističe da se “Kraljevski klub” već odavno bavi odlascima i dolascima.

- Real je već odavno završio sezonu. Sada se bavi odlascima i dolascima tako da je fudbal u drugom planu... Također, prvo su objavili jednu lijepu vijest, da će adaptirati stadion, a vrijednost radova je veća od 500 miliona eura. Santijago Bernabeu bit će ubuduće jedan od najmodernijih stadiona na svijetu, znači poboljšavaju infrastrukturu - prenosi Antić te dodaje:

- Ostaje da se vidi hoće li ovi loši rezultati i loše igre dovesti pod znak pitanja i Zinedina Zidana, koji je i doveden za jedan novi projekt. Činjenica je da se na Santijago Bernabeuu priča samo o odlascima i dolascima, a to svakako nije ambijent u kojem se može vratiti vjera u Real Madrid.

Oduševljava me Kevin de Brujne

- Žao mi je što moj ljubimac Kevin de Brujne, koji je i u srijedu pružio briljantnu igru, koja, nažalost, nije završena “happy endom”, nije otišao dalje. On je u ovom trenutku, da ne pretjeram, zaista jedan od najboljih igrača na svijetu. Njegova igra je takva da i saigrače pravi pravim igračima. Vizija igre, pas, tehnika... u službi su igre, tima. Oduševljava me Kevin, zaista - rekao je Antić.

Odgodili utakmicu

- Tadić je tokom treninga u teretani razgovarao s Overmarsom i u jednom trenutku upitao zašto ne odgode prvenstvenu utakmicu prije duela s Realom. To su na kraju i učinili, a te dobre odluke u pravom trenutku u fudbalu su veoma bitne - prenosi Antić

BiH ima kvalitet za Euro 

U razgovoru s Antićem saznali smo da u posljednje vrijeme nije imao priliku gledati reprezentaciju BiH.

- Nažalost, nisam, jer nemam ni priliku s obzirom na to da živim u Madridu. Naravno, ispratio sam rezultate i posljednji remi s Grčkom, od 2:0 do 2:2. Redovno, međutim, gledam Edina Džeku i Miralema Pjanića u njihovim klubovima - rekao je Antić te je dodao:

- Iznenadilo me da je BiH, koja ima iskusnu ekipu s Džekom i Pjanićem, koji prednjače u kvalitetu, ispustila veliku prednost protiv Grčke. Vjerujem da Bosna može otići na Euro. Realno, posjeduje potrebni kvalitet za to. Posljednji neriješen rezultat protiv Grčke ne bi smio poljuljati samopouzdanje u reprezentaciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.