TURSKA

Višća panenkom u finišu meča donio bod Bašakšehiru, slijedi luda trka za titulu

Igrao i Riad Bajić

Višća: Donio bod Bašakšehiru. Screenshot

Avaz Sport

21.4.2019

Bašakšehir je odigrao 1:1 s Rizesporom u 29. kolu turske Superlige.

Domaćini su imali imperativ pobjede kako bi vratili pet bodova prednosti u odnosu na Galatasaraj, ali im je Rize pokvario planove. 

Pravi šok na Fatih Terim stadionu desio se u 62. minuti, kada je Vedat Muriki (Muriqi) pogodio iz prvog šuta gostiju u okvir gola.

Do kraja utakmice u igru je ušao i Riad Bajić, a onda je u 93. minuti domaćin dobio jedanaesterac. Siguran izvođač i to popularnom panenkom bio je bh. reprezentativac, Edin Višća, koji je odigrao svih 90 minuta i tako donio bod svom timu.

Tako je sada razlika između Bašakšehira na prvom i Galatasaraja na drugom mjestu svega tri boda. Galatasaraj bi pobjedom u pretposljednjem kolu pred svojim navijačima preuzeo prvo mjesto jer bi u slučaju istog broja bodova bio bolji u međusobnom duelu (prvi meč završen 1:1), a trenutno ima i bolju gol-razliku - +33 u odnosu na Bašakšehirovih +29.

No ni to nije sve. U cijelu priču mogao bi se uključiti i Bešiktaš koji drži treće mjesto. "Crno-bijeli" u ponedjeljak (19 sati) gostuju Sivasporu i u slučaju pobjede prići će Galati na tri, a Bašakšehiru na šest bodova. Bešiktaš u 31. kolu gostuje Galatasaraju i ako pobijedi, izjednačit će se s njim na drugoj poziciji, a u slučaju da izdrži do pretposljednjeg kola i dočeka najprije jedan poraz Bašakšehira, a potom i slavlje Galate protiv lidera, sve tri momčadi mogle bi u posljednje kolo ući s istim brojem bodova!  

Bašakšehir je samo jednom pobijedio u posljednje četiri utakmice. S druge strane, Galatasaraj je u odličnoj formi i ne zna za poraz u posljednjih 15 prvenstvenih utakmica (10 pobjeda i pet remija), kao i Bešiktaš koji je u posljednjih 11 mečeva upisao osam pobjeda uz tri remija.  

Dakle, pobijedi li Bešiktaš u gostima Galatasaraj, zatim Galata sruši Bašakšehir, a lider pritom negdje prospe još tri boda, što ne bi bilo nemoguće jer se u posljednje vrijeme muči, eto u posljednjem kolu prave ludnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.