ASOVI

Uporedna statistika: Mesi ili Ronaldo, sada je i konačno jasno ko je bolji

U podatke uvršten pojedinačni učinak posljednjih deset godina

Ronaldo i Mesi: Najveći fudbaleri moderne ere. Foto: Ilustracija

Avaz.ba

29.4.2019

Lionel Mesi (Messi) i Kristijano Ronaldo (Cristiano) i ove su godine osvojili naslove liga sa svojim klubovima, no ko je napravio više u posljednjih deset godina.

U subotu navečer Mesi nije bio u početnoj postavi kada je Barcelona ugostila Levante. Blaugrana je znala da će pobjedom osigurati svoj 26. naslov, ali je on ušao u drugom poluvremenu i napravio razliku.

Mesi je postigao jedini gol, a Ernesto Valverde osvojio je drugi naslov u dvije sezone.

I dok je Mesi zabio svoj 598. gol u karijeri za svoj klub, Ronaldo je postigao 600. gol iste noći. Juventus je odigrao 1:1 u "Derby d'Italia".

Za Ronalda i Juve remi nije značio previše jer je "Stara dama" prošlog vikenda već potvrdila svoj osmi uzastopni naslov.

Svi ovi kolektivni uspjesi ponukali su revnosne statističare da izmjere ko je više napravio individualno tokom prethodnih deset godina i čini se da je Argentinac ispred.

Ronaldo je 2009. osvojio najkasniji naslov s Mančester junajtedom, ali je iza Mesija. Dalje, obojica su osvojila "Ballon d'Or" pet puta, ali je Ronaldo prvi prigrabio 2008. godine, kada je još bio u Junajtedu, tako da se ne računa u ovom vremenskom okviru.

Čini se vjerovatnim da bi Barcin čarobnjak mogao dodati šestu takvu titulu do kraja ove godine, pogotovo ako njegova ekipa uspije pobijediti Liverpul, a zatim ili Ajaks ili Totenhem i osvojiti Ligu prvaka.

Na kraju koliko god statistika pružala informacija, svi imaju svog favorita. Džaba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.