IMA POSEBNE ŽELJE

Murinjo zavidi Klopu i Gvardioli: Ne volim defanzivan nogomet

Pričao o periodu kada je s Interom osvojio Ligu prvaka

Murinjo: Trenutno bez trenerskog angažmana. Arhiv

Avaz Sport

2.5.2019

Portugalski trener Žoze Murinjo (Jose Mourinho) kaže da nije pristalica ultradefanzivnog stila nogometa, o čemu se priča još od perioda kada je s Interom osvojio Ligu prvaka.

On je istakao da je milanski tim pod njegovim vodstvom 2010. godine pobijedio Barcelonu  3:1.

Trebalo je tada da damo četiri ili pet... Sve što se priča ide u pravcu one mantre da hiljadu puta ponovljena laž postane istina. Ovo nije istina - rekao je Murinjo.

Potom se detaljnije osvrnuo na duele odigrane prije devet godina.

Ljudi kažu da je revanš meč bio doktorski rad iz defanzivnog nogometa s dva parkirana autobusa. Ni ne govori se da smo prije toga pobijedili 3:1. U revanšu smo došli u poziciju da moramo da branimo rezultat jer smo ostali s igračem manje. Protiv najboljeg tima na svijetu... - rekao je Murinjo. 

Istakao je da je u svom drugom boravku u Čelsiju postao prvak Premijer lige iako nije imao najbolji tim.

- Da bi postao prvak, ne moraš da budeš najbolji u državi. Više treba da budeš strateg nego filozof. I onda je Čelsi opet postao prvak pod Antonijem Konteom (Antonio Conte). Čelsi je bio ekipa koja se oslanjala na kontranapade, veoma defanzivna i fenomenalna u kontranapadima. I tada su to uradili zbog strategije. Tada zbog Antonija, ne zbog mene - naveo je Murinjo. 

Istakao je i da bi volio da radi u uvjetima koje imaju Jirgen Klop (Jurgen Klopp) i Pep Gvardiola (Guardiola).  

- Ako pogledate startnu postavu Liverpula, koliko njih je bilo tu kada je Jirgen došao? Nekoliko... Kada Pep nije bio zadovoljan bekovima, kupili su trojicu koja su se njemu sviđala. Onda je kupio golmana kao što je Klaudio Bravo (Claudio), a kada mu se on nije svidio, sljedeće godine je kupio Edersona. Jirgen je u klubu koji nije osvojio ništa godinama, a i dalje ima povjerenje, samopouzdanje, uvjete. Neću uzimati sljedeći posao sve dok ne budem znao šta su tačne želje potencijalnog kluba, u smislu strukture i ciljeva - zaključio je Murinjo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.