PREMIJER LIGA

Kao da su na našim terenima smanjili golove

U prosjeku po meču mreže se tresu tek 2,16 puta

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Na čak 60 posto utakmica postigne se do dva gola

N. D.

2.5.2019

Jednom je neko rekao da se fudbal igra za golove, oni donose pobjede i moć, strijelci su najskuplji igrači, pune mreže, pune i stadione, a na kraju i klupske blagajne. Vjerovatno tačno, pa otuda možda se može izvući zaključak, zašto su u Premijer ligi Bosne i

Hercegovine pusti stadioni, prazne klupske blagajne i zašto strijelci i bh. lige teško mogu praviti velike transfere.

Dublja analiza

Možda bi neke odgovore mogao dati i Nemanja Bilbija, sada već bivši igrač Zrinjskog, koji je zimus napustio elitno bh. takmičenje, a još uvijek je na diobi mjesta najboljeg strijelca lige sa 14 postignutih golova.

Stručnjaci bi mogli napraviti dublju analizu oko toga, zašto je „gol manji“ u Bosni i Hercegovini nego širom Evrope. Lošiji napadači nego oni vani, nema sumnje, ali lošiji su i defanzivci, pa bi valjda onda opet trebalo biti dovoljno prilika.

Uglavnom, prema zvaničnim podacima Premijer liga BiH ima prosjek od 2,16 golova po utakmici. Prema tom podatku nalazimo se pri dnu kada se govori o najvišim rangovima takmičenja u Evropi. Dijelimo poziciju sa Crnom Gorom, a iza nas su tek ligaška takmičenja u Albaniji i Bjelorusiji.

Napadački fudbal

Oni koji se klade izuzetno su hrabri ako traže dobitak da će na utakmicama Premijer lige BiH biti više od tri gola. Tek petina utakmica ove sezone je uspjela dobaciti do tog dostignuća. Sigurnija opcija je ona u kojoj neće biti više od dva gola na utakmici. Čak 60 posto utakmica lige okončano je na taj način.

Među premijeligaškim klubovima postoje oni koji zaista nikako ne mogu reći da gaje napadački fudbal ili bar da ga ne sprovode na kvalitetan način.

Sloboda se nalazi u gornjem dijelu tabele, a ne postižu jedan gol po utakmici u prosjeku. U 29 susreta radovali su se samo 21 put, što je poražavajući podatak za igrače i trenera. GOŠK je dao 22 gola, Radnik 26, a Čelik i Tuzla City po 27. Ostali su uspjeli imati prosjek jednog gola po utakmici, a samo je Sarajevo blizu prosjeka od dva pogotka. U 29 utakmica protivničke mreže tresli su 57 puta.

Do boljih vremena ostaje da slušamo kako su igrači dobro stajali na terenu ili pokazali veliku borbenost.

Pobjede gostiju

Često se pominje da je Premijer liga napredovala u smislu da gosti više pobjeđuju, ali očigledno ni tu nismo dorasli evropskim takmičenjima. Samo 22 posto utakmica ove sezone u Premijer ligi pobijedili su gosti. Po tome je naše elitno takmičenje opet među posljednjim u Evropi.

golova je bilans najneefikasnijih gostiju sezone. To su Krupa, GOŠK i Sloboda, dok je Čelik van Zenice pogodio 9 puta.

12 puta su igrači Tuzla Cityja tresli protivničke mreže na svom terenu i po tome su nejneefikasniji domaćin lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.