ČUVENI VEZNJAK

Legendarni Ćavi Ernandez objavio završetak karijere, kreće stopama Johana Krojfa

Rekao posljednje zbogom

Ćavi: Barcelona ga neće zaboraviti. AFP

Avaz Sport

2.5.2019

Legendarni nogometaš Barcelone i španski reprezentativac Ćavi Ernandez (Xavier Hernández, 39) saopćio je danas da završava igračku i odmah počinje trenersku karijeru.

Čuveni veznjak posljednje četiri godine igrao je za katarski Al-Sad, nakon impresivnih 17 godina u Barceloni, 767 zvaničnih utakmica, 85 golova i rekordnih 25 trofeja, od čega četiri u Ligi prvaka i osam u Primeri.

- Ono što sam postigao u posljednje dvije decenije je bilo privilegija. Moja dužnost je sada pored terena i da pomognem nogometu kad god sam u mogućnosti - rekao je Ćavi. 

Obećao je da će kao trener samo nastaviti nit koju je povukao iz svog matičnog kluba u Kataloniji.

- Moja filozofija kao trenera će oslikavati moj stil koji smo razvijali mnogo godina pod uticajem Johana Krojfa (Johan Cruijff) i u La Masiji i najveći pokazatelj te filozofije je nogomet koji se igra u Barceloni. Volim kad timovi preuzimaju inicijativu na terenu, igraju napadački nogomet i vraćaju mu suštinu zbog koje smo ga svi voljeli kao djeca: igranje s loptom u nogama - naveo je Ćavi i zaključio da je također bila privilegija igrati nogomet s 39 godina. 

Sa Španijom je osvojio Mundijal 2010. i dvije titule na EP (2008., 2012.), a ukupno je odigrao 133 utakmice i postigao 13 golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.