NOGOMET

Arsenal nakon preokreta savladao Valensiju i odškrinuo vrata finala Evropske lige, Ajntraht i Čelsi remizirali

Sead Kolašinac odigrao cijeli meč za "Topnike" i upisao asistenciju

Jasmin Alibegović

2.5.2019

Evropska liga: Lakazet donio trijumf Arsenalu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Odigrane su prve polufinalne utakmice Evropske lige. Arsenal je u Londonu nakon preokreta savladao Valensiju rezultatom 3:1 i na taj način odškrinuo vrata finala. 

Arsenal je u meč ušao nešto ofanzivnije, ali nije bilo pravih prilika. Prvu ozbiljniju šansu na meču imala je Valensija kada je u 8. minuti kada je Rodrigo primio dugi pas i šutirao na gol, ali je lopta prozujala tik iznad prečke. Valensija je do vodstva došla u 11. minuti. Poslije kornera s lijeve strane, Rodrigo je s druge stative poslao loptu pred gol, odakle ju je Diakabi glavom samo proslijedio u mrežu za veliko slavlje gostujućih navijača. 

U 16. minuti Guedeš je imao priliku za Valensiju kada je šutirao unutar šestnaesterca, ali je lopta otišla iznad prečke. Samo dvije minute kasnije Arsenal je došao do izjednačenja. Sjajan pas poslao je Obamajang tako da je Lakazet samo poslao loptu u praznu mrežu za 1:1. U 22.minuti Obamajang je imao dobru šansui. Šutirao je sa srednje udaljenosti, ali je promašio gol i lopta je proletjela visoko iznad prečke. 

Arsenal je do potpunog preokreta došao u 26. minuti Lakazet je skočio visoko na savršen centaršut i zabio glavom od desne stative za 2:1. U 33. minuti Džaka je uputio centrašut, ali je Obamajang šutirao malo iznad prečke. Pet minuta kasnije novu priliku za "Topnike" imao je Sokratis. Pucao je malo izvan šesnaesterca, ali je Neto bio spreman i odbranio mu šut. U 42. minuti Sead Kolašinac uputio je centaršut koji nije nikoga zabrinuo. Bh. reprezentativac do kraja prvog dijela pokušao je još jednom zaprijetiti golu gostiju, ali promjene rezultata nije bilo. 

U 49. minuti nakon dobre akcije za goste Rodrigo je prošao skroz do šesnaesterca, ali mu je završni pas presjekla protivnička odbrana. Nakon toga Arsenal je uspostavio kontrolu nad igrom i preuzeo terensku inicijativu. U 58. minuti Genduzi je pokušao šutem izvan šestnaesterca, ali je njegov udarac bio blokiran. U 67. minuti Lakazet nije uspio zabiti odbijanac. Isti igrač pokušao je minutu kasnije pogoditi iz blizine, ali je golman gostiju fantastično reagirao i odbranio mu šut. Konačan rezultat u prvoj minuti sudijske nadoknade postavio je Obamajang koji je ispratio savršen centaršut kojeg je duboko u šestnaesterac uputio Sead Kolašinac za zasluženu pobjedu Arsenala, koji je  zakoračio u finale. 

U drugoj utakmici Ajtraht Franfkurt i Čelsi odigrali su bez pobjednika 1:1 te će se tako u revanšu u Londonu odlučivati o finalisti. 

Prvi na meču zaprijetio je londonski tim u 3. minuti kada je Kante šutirao lijevom nogom, ali je to uradio veoma loše. Minutu kasnije novu priliku imali su gosti kada je Pedro nabacio loptu, Žiru ju je pratio, no Trap je otklonio opasnost. Nakon toga uglavnom se igralo na sredini terena.

U 18. minuti domaćini su imali opasan napad. Gaćinović je dodao loptu do Da Koste, koji je pokušao da pronađe Jovića, ali je loše centrirao i lopta je završila u naručju golmana Čelsija. U 21. minuti Kostić je odlično centrirao iz slobodnog udarca, lopta je došla do Abrahama, koji je bio na drugoj stativi, ali je uputio slab šut. Bio je u dobroj situaciji stoper Ajntrahta, ali je šutirao lijevom nogom preko gola

Ajntraht je do vodstva došao u 23. minuti kada je Kostić lijepo pronašao Luku Jovića, a ovaj je glavom s nekih sedam metara savladao Kepu za 1:0. Pet minuta kasnije Čelsi je zaprijetio preko Pedra. Pokušao je Španac udarcem iz daljine, dobro je šutirao, ali je lopta završila malo pored lijeve stative. Nakon toga Čelsi je imao nešto veći posjed lopte i vršio pritsak. "Plavcima" se to isplatilo u samom finišu prvog poluvremena kada su stigli do izjednačenja. U 45. minuti Pedro je uspio dobro da se snađe i lijevom nogom savlada Trapa za 1:1 i rezultat prvog poluvremena.  

Početak drugog dijela protekao je mirno uz nekoliko prekida igre. U 54. minuti veliku šansu za goste propustio je Loftus Čik. Sjajno je povukao loptu, potom ju je dodao do Pedra, ovaj mu je vratio, ali je Englez šutirao preko gola. U 59. minuti David Luiz je snažnim šutem iz slobodnog udarca na rubu šesnaesterca uzdrmao prečku gola domaćina. U 67. minuti Emerson je lijepo centrirao u šesnaesterac, ali je protivnička odbrana presjekla loptu. Od kada su dali gol, domaći nogometaši nisu stvorili niti jednu pravu šansu. 

U 72. minuti napadač Čelsija Žiru pokušao je iz okreta da šutira, u tome je uspio, ali je to uradio veoma loše. Tri minute poslije Eden Azar našao se u dobroj šansi. Međutim, šut mu je blokiran i šansa je propala. Nakon Azara i David Luiz je glavom pokušao, ali je Trap bio na mjestu i lako je uhvatio loptu. U 81. minuti Ajntraht je imao veliku priliku. Da Kosta je uputio nešto između šuta i centaršuta, na drugoj strani je bio Pasijensija, koji nije uspio stići do lopte i ostalo je 1:1. Četiri minute kasnije kapiten domaćih Abrahama šutirao je glavom iz dobre pozicije, ali je lopta završila iznad gola. 

Revanš mečevi na programu su 9. maja kada ćemo saznati finaliste ovogodišnjeg izdanja Evropske lige. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.