ANALIZA

Ko umjesto Pjanića: Prcić, Vrančić i Sušić među alternativama

Selektor našeg državnog tima Robert Prosinečki mora u potragu za novim kreatorom igre

Vrančić: Dobra sezona

Avaz Sport

3.5.2019

Disciplinska komisija Evropske nogometne asocijacije (UEFA) suspendirala je Miralema Pjanića na dvije utakmice zbog crvenog kartona u kvalifikacionom duelu za Euro 2020. protiv Grčke tako da neće moći konkurirati za junske, gostujuće duele s Finskom i Italijom. Zbog toga će selektor našeg fudbalskog državnog tima Robert Prosinečki morati u potragu za novim kreatorom igre ili plejmejkerom.

Nova formacija

Svima je jasno da naša reprezentacija još nema adekvatnu zamjenu za veznjaka Juventusa tako da nije isključeno ni to da prvi strateg “Zmajeva” za predstojeće utakmice malo korigira ili čak promijeni formaciju.

Za prethodne, prve dvije kvalifikacione utakmice s Armenijom (2:1) i Grčkom (2:2) Prosinečki je, pored Pjanića, pozvao još šest veznih igrača - Gojka Cimirota (Standard), Radeta Krunića (Empoli), Muhameda Bešića (Midlsbro), Amera Gojaka (Dinamo Zagreb) i Denija Miloševića (Konjaspor) te Stjepana Lončara (Rijeka) i Elvisa Sarića (Suvon), koji nisu konkurirali za tim zbog povreda, ali su se u međuvremenu oporavili i vratili u tim.

S druge strane, još tri u najmanju ruku zanimljiva veznjaka kucaju na vrata za povratak u reprezentativnu svlačionicu, ali i najbolji državni tim. To su Sanjin Prcić (25), Mario Vrančić (29) i Tino-Sven Sušić (27).

Prcić je zimus stigao u francuski Strazbur i odigrao 10 utakmica, u kojima je postigao dva gola i upisao jednu asistenciju. Specijalizirani web-sajt Sofascore nagradio ga je sa ukupno 297 bodova.

Vrančić je u subotu bio strijelac i najbolji igrač utakmice u pobjedi Norviča nad Blekburnom od 2:1, kojom je njegov tim osigurao plasman u Premijeršip. Ocijenjen je sa 8,2. Inače, ove sezone je odigrao 35 utakmica za Norvič te postigao devet golova uz sedam asistencija. Dobio je 291 bod.

Sušić je od naših veznjaka, prema stilu igre, možda i najbliži Pjaniću. Odigrao je ove sezone 25 utakmica za holandski Venlo, gdje je oživio karijeru. Zabio je pet golova, uz jednu asistenciju. Za kreativnost je dobio 70 bodova, za napad 65, za tehniku 75, za taktiku 48, a za odbranu 29. Ukupno 287 bodova.

Odlični Krunić

Krunić je u ovoj sezoni prosto eksplodirao u Epoliju tako da je na listi želja nekoliko italijanskih klubova, od Bolonje do Napolija. Odigrao je 31 utakmicu i postigao pet golova, uz sedam asistencija. Prosječna ocjena mu je 7,02. Za kreativnost je nagrađen sa 76 bodova, za napad je dobio 69, za tehniku 72, za taktiku 43, a za odbranu 34. Ukupno 295 bodova.

Bešić je u 35 utakmica za Midlsbro dva puta bio strijelac, uz četiri asistencije. Prosječna ocjena mu je 6,90. Za kreativnost je dobio 57 bodova, za napad 54, za tehniku 64, za taktiku 50, a za odbranu 45. Ukupno 270 bodova.

Milošević je u 28 nastupa za Konjaspor postigao jedan gol, uz tri asistencije. Prosječna ocjena mu je 6,78. Za kreativnost je nagrađen sa 77 bodova, za napad je dobio 59, za tehniku 58, za taktiku 47, a za odbranu 40. Ukupno 261 bod.

Gojak je u ovoj takmičarskoj godini odigrao 21 prvenstveni meč za Dinamo, u kojima je postigao dva gola i upisao dvije asistencije. Sofascore, međutim, ne prati detaljno Prvu hrvatsku nogometnu ligu te nema tačnih podataka o našem mladom asu.

Ista je situacija i s belgijskom te s korejskom ligom tako da nema tačnih statističkih pokazatelja u vezi s igrama Cimirota i Sarića, koji su starteri u Standardu i Suvonu.


Tržišne vrijednosti

Prcićeva tržišna vrijednost, prema njemačkom Transfermarktu, je 2,5 miliona eura, Vrančićeva dva miliona eura, a Sušićeva 1,25 miliona eura.

Pjanićeve noge procijenjene su na 70 miliona eura, Krunićeve na sedam miliona, Bešićeve na pet miliona, Cimirotove i Gojakove na po 4,5 miliona, Miloševićeve na dva miliona, Lončarove na milion, a Sarićeve na 650.000 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.