EKSKLUZIV

Ivica Osim iz Graca za "Dnevni avaz": Legende je lakše napadati

Ja sam k'o vrijeme, promjenljivo, kad je kiša napolju, malo me zaboli i to ti je to, tako i funkcioniram, istakao je u razgovoru

Osim: Neće Sarajevo propasti zbog toga što dugo nisam bio tu

Piše: G. Š.

3.5.2019

Legendarni Ivica Osim, koji će u ponedjeljak proslaviti 78. rođendan, već više od četiri mjeseca boravi u Gracu, gdje je sredinom i krajem devedesetih godina prošlog stoljeća sa Šturmom ostavio neizbrisiv trag.

Rodni grad

- Kakvo je vrijeme u Čaršiji – upitao nas je prvo velikan, jedan od najvećih fudbalskih umova iz ove naše, kako se to sada popularno kaže, regije.

Nakon odgovora, uslijedilo je naše pitanje o njegovom narušenom zdravlju.

- Ja sam k'o vrijeme, promjenljivo. Kad je kiša napolju, malo me zaboli i to ti je to. Tako i funkcioniram. Gledam napolje pa vidim ima li kiše - rekao je popularni Švabo.

Dugo nije bio u rodnom gradu.

- Bit ću, doći ću, neće Sarajevo propasti zbog toga, ni bez mene ni sa mnom – dodao je Osim.

Neće, ali grad na Miljacki nije isti sa svojim legendama, velikanima iz svih sfera života, sporta, muzike, filma... i bez njih.

- Mislite da se lakše živi s nama? Što je tu više, kako kažete, legendi, lakše ih je i napadati. To je bolje – izjavio je Osim.

Naravno da ne mislimo tako, odgovaramo.

- Kako nije, vidim i čujem svašta na televiziji - rekao je velikan našeg fudbala, aludirajući na morbidna prozivanja tuzlanskih “Fukara”, te je naglasio:

- Amar to trpi za nas obojicu.

Na konstataciju da je Amarov Željezničar blizu cilja, odnosno plasmana u Evropu, Ivica dodaje:

- Je li to sigurno? Da ne bude neki produžetak? Hajde, ako je tako, onda je fino - rekao je Ivica, koji je svakodnevno 24 sata uz televizor.

Ne propušta nijednu utakmicu iz velikih evropskih liga. Kako kaže, šta drugo da radi. No, redovno prati i Premijer ligu BiH.

- Pratim sve. U subotu sam gledao Želju u Tuzli, drugo poluvrijeme. Uglavnom upratim sve što se prikazuje na televiziji, ali pratim i sve ostale informacije. Svi protiv Želje igraju tvrdo, malo drugačije. A oni su pod pritiskom, znate kako to ide, te promjena trenera, te ovo, te ono. Zbog toga igrači nemaju onu mirnoću koja bi im trebala...

S druge strane, drago mi što su se uvjeti malo popravili, sve je to bolje i svi žive od te nade da će biti bolje - naglašava Osim.

Crveni karton

Bosanskohercegovačke klupske fudbalske teme zaključili smo s liderom Premijer lige BiH – FK Sarajevo, koji je na korak od šeste titule prvaka.

- Neće Sarajevu, a ni Želji, biti bolje ako ja kažem da jeste ili nije... Treba se čuvati. Dok se moraš čuvati, čuvaj se... No, pošteno, neutralno što kažemo, dobro je za fudbal da iz glavnog grada imaš prevagu, na neki način onda sve postaje interesantnije. Ali, nažalost, to ponekad interpretiramo na krivi način.

Zbog toga se stvara neki animozitet u odnosu na ova dva kluba, bez razloga, bez potrebe, bez ičega. A najteže je kad imaš averziju da ideš negdje igrati gdje će te izazivati, prozivati, provocirati i takve stvari. Nije to nimalo ugodno, ali dobro, s tim treba živjeti – napominje legendarni Švabo.

I posljednja dva duela našeg državnog tima protiv Armenije (2:1) i Grčke (2:2) Osim je, također, gledao na TV-u u svom austrijskom domu.

- Grčka je već navika. Mislim, te vrste utakmica već postaju navika. Reklo bi se, k'o da slabo učimo. Ali, i stalno zaboravljamo da je to fudbal i da se treba čuvati dokle to god možeš - rekao je u svom stilu Osim.

Na pitanje je li naš veznjak Miralem Pjanić zaslužio da za onaj start na sredini terena, na aut-liniji, dobije crveni karton te dvije utakmice suspenzije, naš fudbalski velikan odgovara:

- Razgovarao sam o tome s ljudima iz Saveza iz Sarajeva... Svi ljudi misle da nije, ali to je pod nekim pritiskom. Neću da kažem da je neki pritisak napravljen zbog nas, već, jednostavno, zbog navike da će se nešto desiti, da su svi protiv nas. A u takvim uvjetima vrlo je teško igrati... Onda se baš i desi nešto. Jer, sudija je tako reagirao kao da je jedva čekao da se nešto desi, pa šta bilo. Mogao je sam sebi podapeti nogu i eto opet belaja.

Top-tema evropskih fudbalskih krugova i dalje je Ajaks, tako da smo Osima pitali može li klub iz Amsterdama otići do kraja, odnosno na vrh Evrope.

Krov Evrope

- Kako je počelo, svašta se može očekivati. Dobro je, međutim, za fudbal da se vratio jedan takav klub. Ipak, već su došli na visoko mjesto, i fudbalski i ljudski, a oni imaju vrlo mlad tim, koji treba to sve da izdrži. Nije to malo opterećenje, i za glavu i za sve ostalo, kako za igrače, tako i za rukovodstvo tima. Rijetko se događa da jedan veliki klub prvo propadne pa da se, praktično, vrati – objašnjava Osim.

Veliki problem je fudbalska pijaca i ples miliona oko mladih igrača Ajaksa.

- To je velika nesreća, to je i kod nas problem. To je problem svugdje, za cijeli svijet. Samo se priča o parama... A mi smo nekad igrali za ćevape. Ma, za ćevape bismo dobili i Real Madrid - u svom stilu kaže Osim.

Veliki izazov

Junski kvalifikacioni duel s Italijom, kako ocjenjuje Osim, veliki je izazov za naš državni tim.

- A što je veći izazov, to je gore po Italijane. Volio bih da odigramo jednu finu utakmicu, da ne izgubimo, ali da to bude, što kažu, elegantno. Da naši igrači igraju, da se naigraju. Da pokažu da znaju, da mogu, da kombiniraju, da se ne boje... Da ne bude, velike oči iskolačiš pa misliš, a joj, šta ćemo sad. To je najbolja utakmica koja je mogla doći u to vrijeme pa da svi (po)malo skontaju šta je to, gdje je razlika, u čemu. Da li je to tehnika, trka, individualni talent... Sve se to vidi odjednom protiv jednog takvog, dobrog protivnika - napominje legendarni Švabo.

quote
<p><span style="font-weight: 700;"><em>Finaca se treba čuvati i kad spavaju</em></span></p><p>Uoči gostovanja naše reprezentacije u Finskoj (8. juni) Osim poziva na oprez.</p><p>- Nema se tu šta mnogo filozofirati... Nedavno su bili u kvalifikacionoj grupi za Svjetsko prvenstvo s Hrvatskom. Zna se šta su Finci u svim sportovima. Nema tu nekih velikih iznenađenja, zna se da su sportska nacija... Treba ih se čuvati i kad spavaju - kroz smijeh je rekao Osim.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.