GODIŠNJICE

Dušmani da crknu, stadion Grbavica danas je ljepši nego ikad

S tribinom zajedno izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar

Avaz.ba

4.5.2019

Na današnji dan, 4. maja 1992. godine zapaljen je stadion Grbavica, jedan od simbola ratnog Sarajeva.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu "Dolina ćupova" je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona "6. april" s Marindvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

S tribinom je zajedno izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marindvoru su sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Dejtonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Otad pa do danas Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i ovaj čuveni stadion.

Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Dvadeset i sedam godina poslije stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica Željezničara i A reprezentacije BiH. Dušmanina koji su ga palili sada ne preostaje ništa nego da se jedu zbog njegovog izgleda - nikada ljepšeg za njegovog postojanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.