REPREZENTATIVCI

Edin Višća za "Avaz": Veliko je biti najbolji u zemlji od 80 miliona stanovnika

Višća: Nagrada “Bein Sportsa” ima posebnu težinu

Piše: G. ŠUMAR

4.5.2019

Edin Višća, naš reprezentativac iz istanbulskog Bašakšehira, proglašen je za najboljeg fudbalera turske Superlige u sezoni 2018/2019. prema izboru jednog od najpoznatijih svjetskih sportskih medija, kanala “Bein Sports”. 

Startna postava

Ovaj izbor podržao je i Fudbalski savez Turske, odnosno Superliga.

- Već dvije-tri sezone biran sam u tim sezone, a sada sam prvi put proglašen za najboljeg igrača godine.

Normalno, to je ogromno priznanje u jednoj zemlji od više od 80 miliona stanovnika, gdje se mnogo ulaže u sport, odnosno gdje igraju takve zvijezde. A onda dođe neko iz Bosne i bude izabran za igrača sezone. To je, zaista, nešto veliko. Ponosan sam na taj uspjeh - rekao je Višća u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Višća je proglašen za najboljeg igrača pored takvih asova poput Buraka Jilmaza (Yilmaza), Fernanda Muslere, Henrija Onjekurua (Henry Onyekur), Junesa Belhandea (Younes), Sofijana Fegulija (Sofhiane Feghouli)…

- Naravno, osjećam se fenomenalno, posebno zato što za ovu nagradu glasaju treneri i kapiteni svih superligaških ekipa. Ta činjenica daje ovom priznanju još veći značaj - istaknuo je naš reprezentativni veznjak te je dodao:

- “Bein Sports” je pokrovitelj ove manifestacije, zajedno s Nogometnim savezom Turske. Oni su kupili prava i već treću godinu zajedno biraju najboljih 11, a ja sam ove sezone izabran za najboljeg veznog igrača, automatski i u najbolju startnu postavu Superlige te za igrača godine. “Bein Sports” drži i englesku Premier ligu, francusku Ligu 1, mislim i špansku Primeru...

“Zmaj” je tako postao prvi Bosanac i Hercegovac koji je proglašen za najboljeg igrača sezone u Turskoj, gdje su igrale i takve zvijezde poput Zvjezdana Misimovića te dvojice Elvira - Baljića i Bolića.

Tri, odnosno četiri kola prije kraja sezone, tri istanbulska kluba vode veliku borbu za titulu prvaka – Višćin Bašakšehir te Galatasaraj i Bešiktaš

Nema pravila

- Nadam se da ćemo izdržati šampionsku utrku. Zaslužili smo to iako smo tri utakmice u finišu sezone odigrali slabije ili ispod naših mogućnosti tako da smo ispustili lijepu prednost od šest bodova koju smo imali. Maksimalno smo spremni za posljednja tri kola... Svi su u Turskoj oduševljeni kako igramo, naš posjed lopte je 60 ili 70 posto po utakmici - optimista je Višća.

Odluka će, najvjerovatnije, pasti u pretposljednjem, 33. kolu (19. maja) kad Bašakšehir gostuje Galatasaraju, mada će mnogo toga zavisiti i od sutrašnjeg velikog derbija Galatasaraj – Bešiktaš (18 sati).

- Znate kako je u Turskoj, nikad unaprijed ne znaš ništa, nema laganih utakmica. Možda i prije tog derbija s Galatom osiguramo titulu. Nema pravila. Vidjeli ste kako je bilo prošlo kolo u Bundesligi kad je Nirnberg, koji je ispao iz lige, uzeo bod Bajernu... To je fudbal, nikad ne znaš kako će ko ući u utakmicu, šta će se desiti na terenu i slično – rekao je Višća.

Ne razmišljam o prijelaznom roku 

Odlične igre našeg reprezentativnog veznjaka nisu ostale nezapažene tako da se Višća nalazi na listi želja najvećih turskih, ali i velikih evropskih ekipa.

- Ne razmišljam o tome... Nećemo se toga doticati. Maksimalno sam fokusiran na posljednje utakmice svog sadašnjeg kluba. Potom slijede reprezentativne obaveze u Finskoj i Italiji, a onda ćemo vidjeti šta će biti dalje – izjavio je Višća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.