BORBA ZA TROFEJE

Fudbal se vraća kući: Ovo se nikada nije dogodilo u historiji evropskih takmičenja

Spektakli u najavi

Lige prvaka i Evropska liga: Engleski klubovi u borbi za trofeje. Arhiv

Jasmin Alibegović

10.5.2019

"Fudbal se vraća kući", pjevali su prošlog ljeta engleski navijači, dok se njihova reprezentracija probijala ka finalu Svjetskog prvenstva.  Nije se vratio kući jer je "Gordi Albion" zaustavljen u polufinalu. 

Na klupskom nivou, stvar se ispravlja, samo 10 mjeseci kasnije.  U četvrtfinalima Lige prvaka i Evropske lige imala je Engleska čak šest predstavnika. 

Liverpul i Totenhem igrat će u finalu Lige prvaka 1. juna na stadionu Vanda Metropolitano u Madridu. Bit će to drugo englesko finale Lige prvaka, nakon onog iz Moskve 2008. godine, kada je Mančester junajted pobijedio Čelsi boljim izvođenjem penala.

Ali to nije sve, po prvi put u historiji klubovi iz iste zemlje igrat će oba evropska klupska finala, Ligi prvaka i Evropskoj ligu. 

Najbliže tome bili su Španci koji su 2014. i 2016. godine imali po tri predstavnika i dva osvajača (Real i Sevilju), ali četiri kluba nikad nisu uspjeli ugurati u finala. 

Tako će na Olimpijskom stadionu u Bakuu 29. maja u finalu Evropske lige igrati Arsenal i Čelsi. 

Ono što je još zanimljivo prvi put će se tri tima iz Londona naći u evropskim finalima - u istoj sezoni. "It's comimg home", u pravom smislu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.