EVROPSKA LIGA

Arsenal u finalu, ali Mhitarjan ne smije u Baku

Mhitarjan: Prekinuti svi odnosi njegove Armenije i Azerbejdžana

Avaz Sport

10.5.2019

Armenac Henrih Mhitarjan (Henrikh Mkhitaryan) je s Arsenalom izborio finale Evropske lige, ali u njemu neće nastupiti. Nije kartoniran ni kažnjen od strane Evropske fudbalske organizacije (UEFA), ali zbog netrpeljivosti između Armenije i Azerbejdžana ne može do Bakua. 

Zbog zaoštrenih odnosa njegove Armenije i zemlje domaćina finala Azerbejdžana, Mhitarjan ne smije ući u Baku, gdje će se 29. maja igrati finale Evropske lige.

Arsenal je s 4:2 na Mestalji srušio Valensiju i tako potvrdio prednost od 3:1 iz prve utakmice i ušao u finale Evropske lige. Armenac je u obje utakmice odigrao 45 minuta, ali u finalu sigurno neće nastupiti.

Još od rata za Gornji Karabah prekinuti su svi diplomatski odnosi između Armenije i Azerbejdžana, te je na snazi zabrana ulaska svih Armenaca u Azerbejdžan, kao i obrnuto, pa će Mhitarjan morati utakmicu gledati iz Londona.

UEFA je objavila kako će podržati Arsenal u traženju vize za svog igrača, ali konačnu odluku donosi azerbejdžanska vlada. Spomenuti je igrač istu situaciju imao i u grupnoj fazi Evropske lige, kada je ostao u Londonu, a njegova je ekipa pobijedila je Karabah u gostima 3:0.

I kod ždrijebanja evropskih takmičenja UEFA razdvaja klubove iz te dvije zemlje, ali ovaj put nisu mogli ništa uraditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.