HOLANDIJA

Marino Pusić: Možda pobijedim i trenera Ajaksa Erika Ten Haga

Goran ŠUMAR

11.5.2019

Mostarac Marino Pusić (47), koji je holandski Tvente na dominantan način vratio u Prvu ligu, izabran je za trenera godine Erste divizije. U Holandiji se, podsjetimo, svake godine biraju dva najbolja trenera – Prve i Druge lige, koji zajedno konkuriraju za prestižnu nagradu “Rinus Michels”.

Odlična sezone

- Za trenera godine izabrali su me kolege treneri i kapiteni Erste divizije, a 17. maja je proglašenje za najboljeg trenera Holandije i dodjela nagrade “Rinus Michels”, gdje sam, također, nominiran zajedno s trenerom Ajaksa Erikom Ten Hagom... Možda i tu pobjedim - rekao je Pusić u razgovoru za “Dnevni avaz” te je dodao:

- Iza mene je fenomenalna sezona. Igrali smo veoma ozbiljno, zrelo, stabilno. Jednostavno, sve je bilo na visokom nivou. Vratili smo se iz veoma teške situacije tako da niko nije očekivao da ćemo mi osvojiti prvenstvo, a posebno ne na ovaj način. U sezonu smo, ipak, ušli sa samo 12 igrača, što je bilo, da tako kažem, smiješno za takav klub. Zbog finansijskih poteškoća, klub je stalno u problemima. I to je jedan od razloga mog odlaska, jer se, na kraju krajeva, u jednom trenutku moraš upitati može li bolje od ovoga što smo napravili. Znam kako to ide...

Tvente je drugoplasiranoj Sparti iz Roterdama pobjegao 11 bodova, ali Pusić u narednoj sezoni 2019/2020. neće biti šef struke novog-starog prvoligaša.

- Nakon četiri godine provedene u Tventeu te posljednjeg uspjeha, došlo je vrijeme za nove podvige. Imam nekih konkretnih ponuda tako da je to pozitivno, ali još ništa nisam odlučio, jer je to još veoma svježe. Još malo ću da sačekam, nema žurbe - rekao je Pusić.

Kopija meča

Neizbježna tema u razgovoru sa Pusićem je šokantni poraz (2:3) Ajaksa od Totenhema u Ligi prvaka.

- Nevjerovatno! Ustvari, revanš u Amsterdamu bio je kopija prve utakmice, gdje je Ajaks bio veoma dominantan i dobar u prvom poluvremenu, kad su napravili prednost u golovima. Onda su, međutim, pali u drugom poluvremenu - analizira Pusić.

Na pitanje gdje vidi razlog tog pada – u mladosti, (ne)iskustvu, umoru s obzirom na to da Ajaks u holandskom prvenstvu vodi veliku borbu sa PSV-om, sada već bivši trener Tventea odgovara:

- Ne, nije to baš tako, mladost, neiskustvo... Imaju oni dovoljno iskustva u ekipi. Iskustvo nije samo broj godina nego i broj utakmica. Ova ekipa Ajaksa ima veliko iskustvo još iz prošle sezone i(li) kad su bili u finalu Kupa UEFA... Mislim da igrači Ajaksa nisu više mogli da izdrže visok ritam i da prave taj visoki pritisak. Jer, u momentu kad napraviš taj visoki pritisak, a ekipa ti nije dovoljno jaka da se braniš na svojoj polovini, onda lagano dolaziš u probleme - objašnjava Pusić.

Teško je visoki pritisak ili presing držati tokom cijele utakmice.

- Naravno, nemoguće je to izdržati. To se vidjelo i u Londonu... Bar po meni, jedan veoma loš Totenhem, posebno u prvoj utakmici, dok su drugo poluvreme meča u Amsterdamu odigrali kvalitetno, prošao je dalje. Niko nije mogao očekivati da će se klub iz Londona vratiti na taj način, to je bilo skoro nemoguće, da se kao ekipa vratiš na onakav način. No, vidjelo se u drugom poluvremenu koliko Totenhem ima individualnih kvaliteta. Njihov trener je, također, napravio veoma dobre izmjene, koje su promijenile tok utakmice. Ljorente je dobro ušao u igru, držao loptu, pobijedio sve duele. Povratkom Eriksena u veznu liniju počeli su da igraju fudbal te stekli kontrolu nad loptom i stalno vršili pritisak Ajaksovom igrom. Znači, s loptom. Tu su okrenuli utakmicu te, na kraju, čak i zasluženo pobijedili, mada je Ajaks imao neke svoje šanse, ali i nevjerovatan peh. Totenhem je, ipak, u nastavku utakmice napravio nevjerovatnu stvar pa je, prema tome, i zaslužio da ide dalje – rekao je Pusić.

Hidink i Van Gal 

Poslije šokantnog poraza Ajaksa u Ligi prvaka od Totenhema, Pusić nije bez šansi za nagradu “Rinus Michels”.

- Sve je moguće... Do sada sam osvojio dvije individualne nagrade, za najboljeg trenera treće periode (dio sezone, op. a.) Erste divizije te definitivno za najboljeg trenera lige. Ko zna, možda dobijem i treću nagradu, koju uručuju veliki holandski treneri Gus Hidink, Luis van Gal – prenosi Pusić.

Vrhunski rastanak

Pusić je bio i ostao ljubimac navijača Tventea, čiju ima ogromnu podršku i povjerenje.

- Sve je to divno, super... Moram priznati da sam s njima imao fantastičan rastanak, tako je bilo i s igračima i svim klupskim sportskim radnicima. Dobio sam i dosta poruka... Ako rastanak može biti dobar, onda je ovaj Tventeov i moj bio na vrhunskom nivou - rekao je Pusić.

DOLAZIM

svake godine u Mostar, gdje mi žive roditelji, ali iskren da budem, površno pratim bh. ligu. Volim doći u rodni grad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.