MOGUĆI RIVALI

Ko bi bio najbolji protivnik Sarajevu u kvalifikacijama za Ligu prvaka

Najveći uspjeh u Ligi prvaka Sarajevo je ostvarilo 2007.

A. ČULIĆ

13.5.2019

Dugo se nije desilo da je jedan naš tim prošao prvu prepreku u Ligi evropskih prvaka. Štaviše, otkako se igra Premijer liga, tek su Željezničar i Sarajevo u tome uopće uspijevali. 

Od prošle sezone uvedeno je pravilo po kojem prvak, kada ispadne, ima još da igra u sklopu Evropske lige. S te strane postalo je unosnije biti prvakom nego prethodnih sezona kada bi se evropski izlet prvaka obično završavao već na prvoj stepenici, za razliku od učesnika u Evropskoj ligi koji bi znali dogurati donekle.

Elem, u slučaju da FK Sarajevo postane prvak, s koeficijentom 4.250 ne bi imao status nosioca u prvom pretkolu. Inače, naši timovi nisu mnogo puta bili nosioci u Ligi prvaka (otkako se s ozbiljnijim protivnicima igralo tek od drugog pretkola). Prošle godine je bio Zrinjski, ali badava, jer je za protivnika dobio Maribor. Da bude nosilac propustio je Željezničar 2017. kojem je za dlaku izmakla titula prvaka, da je osvojio, upao bi među bolje rangirane timove i vjerovatno imao šansu doprinijeti boljem evropskom renomeu i kluba i lige.

Dosad je poznato već 13 mogućih rivala ekipe s Koševa. Od težih rivala bordo tim bi mogao snage odmjeriti sa Seltikom, Crvenom zvezdom ili Karabagom. Od lakših protivnika tu su prvaci Luksemburga i Velsa - Dudelanž i Nju Seints, mada je Dudelanž, za razliku od ekipa iz BiH, igrao grupnu fazu Evropske lige, pa se i ne može smatrati povoljnim žrijebom.

Mogući rivali:

Seltik (Škotska), Bate Borisov (Bjelorusija), Astana (Kazahstan), Karabag (Azerbejdžan), Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška), HJK Helsinski (Finska), Dundalk (Irska), Dudelanž (Luksemburg), Škendija Tetovo (Makedonija), Nju Seints (Vels) i Slovan Bratislava (Slovačka).

Među nosiocima trenutno se nalaze i AIK Štokholm (Švedska), Suduva (Litvanija) i Valeta (Malta), međutim, njihov status nije definitivno poznat jer Maribor (Slovenija), Legija (Poljska) i Ludogorec (Bugarska) imaju bolje koeficijente, ali zvanično nisu prvaci.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija na programu je 18. juna. Istog dana će biti održan i žrijeb drugog pretkola. Prvi mečevi će se igrati 9. i 10. jula, dok su revanši sedam dana kasnije.

Posljednji nastup u Ligi prvaka Sarajevo je imalo 2015., kada je eliminirano od Leha iz Poznanja, a najveći uspjeh tim je ostvario 2007., kada je eliminirao Genk i igrao plej-of za plasman u grupnu fazu protiv Dinamo Kijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.