TRENERI

Bijelsa pričao o Gvardioli: Svaka njegova pohvala je nezaslužena i pogrešna

Trener Lidsa odbacuje tipične kafanske argumente "dajte mu Sasuolo ili Brajton da vidimo šta bi uradio"

Gvardiola je išao na noge Bijelsi da mu da savjet

Mozzartsport

14.5.2019

Nije tajna da Pep Gvardiola (Guardiola) smatra legendarnog argentinskog trenera Marsela Bijelsu (Marcelo) najboljim trenerom na svijetu. Prije nego što je preuzeo Barcelonu 2008. godine, sadašnji trener Mančester sitija je putovao u Argentinu da bi lično razgovarao s čuvenim "Ludakom" i pokupio savjete uoči početka velike karijere.  

Valjda je i zato, samo dan nakon nove titule šampiona koju je Katalonac osvojio s "Građanima", novinare koji prate Lids, čiji je trener Bijelsa, više zanimalo mišljenje Argentinca o uspjesima Pepa Gvardiole nego o revanš meču plej-ofa protiv Derbija, koji je na programu u srijedu uvečer na Elandu Roudu (20:45).

Bijelsa u startu tvrdi da je greška smatrati ga lično zaslužnim za sve uspjehe Katalonca.

- Argument koji dajem da bih objasnio sve poštovanje i divljenje koje gajim prema Gvardioli i ljepoti fudbala koji njegovi timovi igraju je činjenica da se njegov fudbal ne može iskopirati. Gvardiola stvara alfa timove - podvlači Bijelsa.

Trener Lidsa odbacuje tipične kafanske argumente "dajte mu Sasuolo ili Brajton da vidimo šta bi uradio".

- Uvijek su govorili: "Šta bi Gvardiola radio da nema igrače kao u Barceloni?", igrače koji su posebni i jedinstveni. Ali i igrači Pepa Gvardiole iz Bajerna su vrlo dobri, kao i iz Mančester sitija sada. Suština je u kapacitetu koji Gvardiola posjeduje, umijeću da stvori stil fudbala koji možete vidjeti samo u timovima koje vodi on i to je mnogo mnogo važnije od igrača koje ima na raspolaganju. Ne kažem da igrači nisu bitni, ali je bitniji kreativni kapacitet kod trenera - riječi su Bijelse.

Argentinac kaže i da je preteško razumjeti fudbal koji igraju Pepovi timovi.

- Stvari koje ne možete analizirati su misterija za one koji ih ne poznaju. Kada gledam Mančester siti, osjećam se neuko, neobrazovano. Najčešće imate sliku deset protivničkih igrača ispred svog šesnaesterca i Siti koji razmjenjuje pasove, pokušava da pronađe prostor kako bi ušao u šansu. Vidim šta se događa, pokušavam da kopiram sve to i da shvatim, ali je nemoguće kopirati Gvardioline timove. Kada to sve vidim, zapitam se, koji je onda metod. Šta moramo uraditi da bismo isto to izveli. Šta su preduvjeti da bismo i mi tako igrali? Ali nikada to nećemo otkriti. Siti uvijek nađe rješenje. Za svaki problem - smatra Bijelsa.

On na kraju podvlači i da lično ne zaslužuje pohvale koje mu je Gvardiola u nekoliko navrata uputio.

- Možete da nabrajate koliko hoćete igrača, ali Gvardiola zaslužuje priznanja zbog timova koje je izgradio za sve ove godine. Za ekipe u čijim smo igrama svi uživali. Kada vidim Gvardiolu i njegov tim kako igra, ne vidim nikakvu sličnost s onim timovima koje sam ja pokušavao da izgradim. Zato je svaka pohvala koju dobivam od njega nezaslužena i pogrešna. Pep je taj koji zaslužuje pohvale i ja mu ih stalno dajem. Samo pogledajte kakve je timove vodio i broj trofeja koje je osvojio. Ja nisam ni blizu toga - zaključio je skromni Marselo Bijelsa.

A zašto ga Gvardiola smatra najboljim trenerom na svijetu, pogledajte na sjajnom videu ispod teksta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.