ENGLESKA

Ko je najbolji tim svih vremena - Junajted, Siti ili Arsenal

Teško je odlučiti. Ilustracija

Srna / Avaz.ba

14.5.2019

Engleska fudbalska javnost procjenjuje koja je najbolja ekipa u historiji Premijer lige - je li to Mančester junajted iz perioda 1996.-1999. godine, Arsenal iz sezone 2003./2004. ili današnji Mančester siti. 

Junajted, pod vodstvom legendarnog ser Aleksa Fergusona (Alex), sa Skolsom (Scholes), Bekamom (Beckham), Kinom (Keane), Gigsom (Giggs) i Solskjerom (Solskjaer) bio je nezaustavljiv u engleskoj ligi na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. 

Čuvena je utakmica s Bajernom iz 1999. godine kada je, preokretom u posljednjim minutama, Junajted postao prvak Evrope. 

Dio javnosti smatra da je ipak najbolji Arsenal koji je vodio Arsen Venger (Wenger), s Anrijem (Henry), Piresom (Pires) i Bergkampom, a koji je početkom ovog stoljeća godinama harao ligom i osvajao naslove. 

Arsenal je u sezoni 2003./2004. osvojio ligu bez poraza, što je do sada jedinstven slučaj. 

U posljednje dvije godine titule je osvojio Mančester siti, koji predvodi Pep Gvardiola (Guardiola). Siti obara rekorde po broju osvojenih bodova. 

Tokom posljednja dva šampionata ovaj tim osvojio je nevjerovatnih 198 bodova, podsjećaju engleski mediji. 

Engleski stručnjaci svrstavaju Gvardiolin Siti uz Junajted i Arsenal iz najboljih dana.

Za sada, blagu prednost u procjenama engleskih fudbalskih stručnjaka ima Fergusonov Junajted, ali bi Gvardiolin tim mogao da ga preskoči već naredne godine ako se domogne titule prvaka Evrope jer je izostanak tog trofeja najveći argument protiv Sitija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.