NOGOMET

Znate li šta je "hajdučko prokletstvo": Ko igra sa Splićanima - propadne, ovo su svi timovi

Najtrofejniji švicarski klub Grashopers sa 27 titula prvaka ispao je u Drugu ligu i nastavio niz

Dalmatinskiportal

15.5.2019

Švicarski velikan Grashopers proživljava najteže dane u klupskoj historiji. Najtrofejniji švicarski klub sa 27 titula prvaka ispao je u Drugu ligu, prvi put od 1951.

Tri trenera su se promijenila, ali džaba. Nakon Torstena Finka (Thorsten), koji je krenuo u sezonu, početkom marta na klupu je stigao Hrvat Tomislav Stipić. On je svoju trenersku karijeru započeo u Njemačkoj, no zadržao se samo pet utakmica. Dva poraza i tri remija nisu bila dovoljna za nestrpljive čelnike kluba. Odlučili su se za novu promjenu, a priliku je dobio Uli Forte, ali ni on nije doprinio boljitku.

Šta je u svemu najzanimljivije? Činjenica da se ovaj kub prije skoro 16 godina u Evropi susreo s Hajdukom! Bilo je to u 1. kolu Kupa UEFA-e, Hajduk je prošao dalje i očigledno "obilježio" Grashopers. 

O čemu se radi? O hajdučkom prokletstvu!

Švicarski tim je doživio sudbinu mnogih Hajdukovih protivnika u evropskim takmičenjima. Sindrom su osjetili mnogi klubovi koji su se susreli s "Bilima" unazad nekoliko godina.

Rumunska Unirea više ne postoji, bankrot je doživio i Skonto, ugasio se i Dunafer. Šelburn je već duže vremena drugoligaš, Haka također. Drugoligaški nogomet gleda se i na Majorci, a tužna sudbina zadesila je Silame koji je izbačen u treću estonsku ligu.

Nije se dobro provelo ni Turnovo, koje se trenutno takmiči u trećem razredu makedonskog nogometa. U trećem rangu slovenskog nogometa nalazi se Koper. Torpedo iz Moskve također je uljeto 2015. ispao u treću ligu, gdje se nalazi i danas. Problemi s finansijama izmučili su i Dnjipro, koji je izbačen iz lige, a drugoligaš je i engleski Stouk, u kojem je branio naš Asmir Begović. U drugoj ligi Luksemburga je Grevenmaher...

Zaista nevjerovatno da bi bilo slučajno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.