NOGOMET UEFA otvorila istragu

Sada je službeno: Mančester sitiju prijeti izbacivanje iz Lige prvaka

A. Ču. / Avaz.ba

Fudbaleri Sitija: Hoće li biti žrtve kršenja finansjkog fer-pleja


Ono o čemu je pisao "New York Times" sada je zvanično. Evropska fudbalska federacija (UEFA) otvorila je istragu o kršenju finansijskog fer-pleja (FFP) koja bi mogla rezultirati izbacivanjem Mančester sitija iz Lige šampiona.

To je bila i preporuka disciplinske komisije, UEFA vjeruje da je dovoljno dokaza da se povede postupak, iako iz kluba tvrde da su u pitanju laži koje će opovrgnuti na saslušanju u Nionu.

Siti je izdao saopćenje u kome kažu da su razočarani, ali ne i iznenađeni lažnim optužbama.

Siti je već kršio pravila, bio kažnjen 2014. novčano i ograničavanjem broja registriranih igrača u Ligi šampiona. Finansijska kontrola je pokazala da prikazuju, prema mišljenju UEFA lažne prihode od Emirata, odnosno kraljevske porodice, kao i da su neki drugi finansijski ugovori, recimo sa "Tyre", korejskim proizvođačem guma povezani sa poslovima koje kompanija ima u Emiratima. 

Postoje i ukradeni mailovi u kojima je navođeno da će razliku od ugovora platiti vlasnik iz svog džepa.

Sada se čeka odluka, a zanimljivo je da se otvara prilika Mančester junajted. Naime, ako Arsenal osvoji LE, onda u slučaju izbacivanja Sitija ide Junajted kao šesti u Ligu šampiona, u suprotnom i ako izgubi finale u Azerbejdžanu od Čelsija, Arsenal će kao peti na tabeli u elitu. Naravno, pod uvjetom da Siti bude izbačen.

Siti će se žaliti na svaku odluku Arbitraži u Lozani, ali ako posljednja instanca do kraja juna odbije njihovu žalbu (odlika će biti donesena ranije), onda bi ove godine mogli ostati bez Lige šampiona.

U suprotnom, kazna će važiti za takmičarku sezonu 2020.-2021.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na