ASOVI

Senad Lulić iz Rima za "Dnevni avaz": Pobjedom nad Atalantom spasili smo sezonu

Prvi trofej Kupa mi je najdraži, jer smo igrali protiv Rome

AFP

Piše: Goran ŠUMAR

17.5.2019

U plavom dijelu Rimu slave Senada Lulića (33). Ekipa Lacija, koju s kapitenskom trakom predvodi bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, po sedmi put u klupskoj historiji osvojila je Kup Italije, trijumfom nad Atalantom (2:0) u finalu na rimskom Olimpiku. 

Trofej su donijeli golovi Sergeja Milinković-Savića i Hoakina Koreje (Joaquim Correa) u 82. i 90. minuti, a zapaženu rolu imao je i kapiten Lulić, koji je odigrao kompletan meč.

Novi izazovi 

Bivšem reprezentativcu "Zmajeva", koji je još od 2011. godine stanovnik italijanske prijestonice, ovo je treći trofej s Laciom.

Prvi Kup Italije osvojio je u sezoni 2012/2013., kad je šef stručnog štaba “Nebeskoplavih” bio naš stručnjak Vladimir Petković. U sezoni 2017/2018., Lulić je na pobjedničkom postolju bio kao osvajač Superkupa Italije.

- Lijepo je ponovo biti na tronu. Pobjedom nad Atalantom spasili smo sezonu - rekao je Lulić u razgovoru za "Dnevni avaz" jutro nakon velikog trijumfa.

Je li se slavilo nakon utakmice? 

- Da, slavilo se... Bilo je lijepo poslije jednog takvog trijumfa. No, već od danas (četvrtak, op. a.) idemo dalje, fokusiramo se na nove utakmice, zadatke, nove izazove.

Osvojili ste ukupno tri trofeja s Laciom. Koji Vam je od njih najdraži, za prvi ste bili jedini strijelac protiv ljutog gradskog rivala Rome, a nakon trećeg ste kao kapiten prvi podigli pehar...

- Prvi mi je najdraži, jer smo igrali protiv Rome, a ovdje je veliki rivalitet između gradskih rivala. To je bilo nešto posebno, specijalno... Također, prvi trofej uvijek ostaje najdublje u sjećanju. No, svoje čari svakako ima i ovaj treći. Uvijek je lijepo nešto osvojiti.

Osvajanjem Kupa Italije skinuli ste imperativ u Seriji A, gdje ste trenutno osmoplasirani...

- Pored trofeja, veoma je bitno da smo pobijedili Atalantu u finalu, jer nam to donosi i plasman u Evropsku ligu. Pobjedom u Kupu Italije spasili smo sezonu. Naravno, u posljednje dvije prvenstvene utakmice, protiv Bolonje na našem Olimpiku (ponedjeljak, 20.30 sati, op. a.) i u gostima protiv Torina, učinit ćemo sve da na najbolji način završimo sezonu i u šampionatu.

Lakše utakmice

Može li Lacio i kroz prvenstvo osigurati evropsko mjesto? Trenutno je na šestoj poziciji Roma, koja, kao i petoplasirani Milan, ima četiri boda više od Vašeg kluba.

- Da nismo u srijedu uzeli trofej, to bi nam bio imperativ. No, spasili smo se kroz kup-takmičenje. Zašto ne, pokušat ćemo i u Seriji A uhvatiti to evropsko mjesto.

Lacio je u prvenstvu poražen od Milana i Atalante, a u Kupu ste ih pobijedili u polufinalu i finalu. Kao da ste se specijalizirali za kup-takmičenje?

- Nismo... Naš problem u prvenstvu je bio to što nismo imali kontinuitet. Neke utakmice, kao protiv već otpisanog Kijeva, gubili smo kod kuće. Nismo dobili ni SPAL...

Da nismo u tim, bar na papiru lakšim utakmicama gubili bodove, imali bismo zadovoljavajući učinak i u prvenstvu. To nas je koštalo da se ove godine do posljednjeg kola ne borimo za plasman u Ligu prvaka.

Kad je u pitanju borba za Ligu prvaka, mogu li Roma i Milan, koji imaju tri boda manje od četvrtoplasirane Atalante, preskočiti klub iz Bergama i domoći se plasmana u elitno takmičenje?

- Atalanta u nedjelju ima tešku utakmicu protiv Juventusa u Torinu. No, Atalanta je dobra ekipa. Igraju dobro tako da su, prema ovosezonskim igrama, zaslužili plasman u Ligu prvaka. Ali, znate kako je to u fudbalu, nikad se ne zna unaprijed šta se može dogoditi. Trećeplasirani Inter bježi Romi i Milanu po četiri boda, vidjet ćemo, ubrzo ćemo sve saznati.

Bosna i Hercegovina ove godine u Italiji ima nekoliko uspješnih fudbalskih ambasadora, od Miralema Pjanića, Edina Džeke, Radeta Krunića, Ervina Zukanovića do Vas. Koji je naš igrač ove sezone ostavio najdublji trag?

- Pa, dobro, što se tiče Mireta (Pjanić, op. a.), mislim da je Juventus očekivano osvojio prvenstvo. Oni su bili veliki favoriti i prije početka sezone tako da me, od nas Bosanaca i Hercegovaca, najviše oduševio Krunić.

Odigrao je veoma dobru sezonu, a u posljednja dva kola njegov Empoli će voditi grčevitu borbu za opstanak sa Zukanovićevom Đenovom. Bit će veoma interesantno to sve pratiti.

DOLAZIM

i ovog ljeta u BiH, u rodnu Jablanicu, gdje ću provesti dio odmora. Još, međutim, ne znam tačno kad će to biti.

Ponosan sam na sve što sam uradio u ovom klubu   

Koliko Vam znači to što ste kapiten Lacija, Vi ste, bez obzira na sve klupske zasluge, ipak stranac u Rimu? 

- Mnogo mi to znači, tu sam već osmu godinu. Sve sam zaslužio radom, trudom, a na kraju sam došao i do tog priznanja da budem kapiten. Drago mi je zbog toga...

Ponosan sam na sve što sam uradio u ovom klubu. Nadam se da ću nastaviti još dugo da igram na ovom nivou, vidjet ćemo koliko.

Velika karijera

 Kad ste počeli ganjati loptu, jeste li mogli zamisliti da ćete biti kapiten jednog velikog kluba, da ćete prvi podizati trofeje?

- Ma, nisam, ali sve sam to dostigao velikim radom, trudom, disciplinom, odricanjem… Samo kad se tako ponašaš, možeš ostvariti ono što poželiš. Ponosan sam na sve što sam uradio u igračkoj karijeri. Uvijek nastojim da Lacio predstavljam na najbolji način, i na terenu, ali i izvan njega.

Počeo u Švicarskoj

Lulić je profesionalnu fudbalsku karijeru počeo u Švicarskoj, gdje je nastupao za ekipe Belincone, Grashopera i Jang bojsa. U junu 2011. prešao je iz Jang bojsa u Lacio, uz obeštećenje od približno tri miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.