BEZGRANIČNA ODANOST

Ovo valjda može samo Split: Poljud prazan, ali je Torcida našla način da iskaže ljubav prema Hajduku

Hiljade ljude u karuselu od groblja Lovrinac do stadiona Poljud. Hanza Media/Slobodna Dalmacija

A. Ču.

19.5.2019

Svi vole svoje klubove i mnogi se mogu pohvaliti da imaju vjerne i frenetične navijače, južnaci su generalno vatreni, ali od ljubavi prema Hajduku teško je naći veću. Barem prema onome kako Splićani i Dalmatinci doživljavaju i manifestiraju svoju ljubav. 

Splitski tim danas u pretposljednjem kolu igra utakmicu protiv Istre 1961 i teoretki joj je potreban bod da osigura plasman u Evropskoj ligi naredne godine, no utakmica se odigrava pred praznim Poljudom zbog zabrane.

Prazne tribine međutim nisu spriječile Torcidu da pokažu ljubav prema Hajduku. Kolona vozila prošla je danas gradom u karuselu od Lovrinca do Poljuda, najvećem koji je ikada zabilježen. Prizori su izgledali zaista spektakularno.

Podsjetimo, Hajduk nije osvojio titulu od 2005. i godinama je više ispodprosječan nego iole ozbiljan, no to ne spriječava navijače "Bilih" da u ogromnom broju posjećuju utakmice, do te mjere da je Hajduk ubjedljivo najgledani tim u regionu.

Svojevremeno je legendarni sarajevski fudbaler i član Hajduka Almir Turković kratko objasnio šta je tamo posrijedi: "Hajduk je naprosto religija".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.