NEVJEROVATNO

Redefinicija odanosti ili potpuno ludilo

U po noći dočekali pionire svoga kluba koji su - izgubili

Jadna djeca sinoć nisu znala šta ih je snašlo. Printscreen

A. ČULIĆ

22.5.2019

U nedjelju su kružili Splitom, u karuselu se od groblja Lovrinac automobilima vozili i pjevali do stadiona Poljud, na koji nisu mogli ući jer je bio pod suspenzijom.  

Hajduk je bio kažnjen pa je utakmicu pretposljednjeg kola protiv Istre u kojoj im je trebao bod da osiguraju učešće u kvalifikacijama za Evropsku ligu igrao pred praznim tribinama, ali to nije spriječilo navijače da upriliče događaj kao kada neko igra protiv Real Madrida.

Hajduk, vjerovatno, nikada u historiji nije izgledao skromnije, ali u potpunoj suprotnosti s epskom nesposobnošću da se bude iole konkurentno - ''Torcida'' zadaje lekcije navijačkim grupama širom svijeta.

Štaviše, ''Torcida'' ne samo da je navijački fenomen već i sociološki, a posljednji njihov poduhvat možda zaslužuje da se uvrsti u udžbenike odanosti, budući da ni najznatiželjniji fizičari i hemičari zadugo ne bi bili u stanju otkriti u čemu je poenta, koja je to supstanca, pod kojom formulom, kako i je li uopće moguće - dok već nešto novo Splićani ne bi skontali i nečim novim potpuno očarali i u nevjerici ostavili.

Šta je posrijedi? U finalnoj utakmici Kupa Hrvatske za pionire Hajduk je poražen od Osijeka rezultatom 3:2 i u tome ne bi bilo nikakvog zanimljivog materijala niti bi se, vjerovatno, ticalo to ikoga osim te djece, njihovih trenera i svakako roditelja, da se u klubu nisu sablaznili suđenjem na utakmici. Zvuči suludo, ali je tako - suđenje na utakmici pionira izazvalo je bijes uprave.

Niko, međutim, ni slutio nije da će suze mladih igrača Hajduka, koji su neki dan naučili da navuku kopačke na stopala, na ulicu u pola noći istjerati stotine, hiljade navijača Hajduka i da će ta djeca s manje doručaka u svojim karijerama nego su pojedini navijači imali tuča, zapaljenih baklji i velikih utakmica, doživjeti nešto što nisu pojedini igrači recimo Dinama tokom godina i godina dominacije u Hrvatskoj.

Slike dočeka dječurlije koja ne još ne zna što ih je snašlo ni u finalu pionirskog Kupa, ni nakon njega, impresivne su i potpuno nerealne, kao da je u pitanju neka šala.

Odanost ''Torcide'' Hajduku, poimanje i način života u Dalmaciji koji je nezamisliv bez Hajduka opjevani su i podignuti na pijedestal, ali sinoćnje scene neka su nova definicija te odanosti. Ili pak potpunog, neobjašnjivog ludila.

"Tuđi čovik nikad neće znati", bio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.