FRANCUSKA

Mehmed Baždarević za "Avaz": Budžet Lensa je 39 miliona eura, a naš pet-šest puta manji

Goran ŠUMAR

24.5.2019

Lens je, nakon velike drame u četvrtfinalu plej-ofa francuske Lige 2 i boljeg izvođenja penala (1:1 – 5:4), savladao Pariz našeg stručnjaka Mehmeda Baždarevića. Lens je poveo u 16. minuti, a izjednačujući pogodak postigao je naš bivši mladi reprezentativac Marko Maletić, koji je u igru ušao u 83. minuti, u trećoj minuti sudijske nadoknade. 

Pun stadion

U produžecima je ostalo 1:1 pa se pristupilo izvođenju penala, gdje je s(p)retniji bio Lens. Maletić je i u penal-završnici zatresao mrežu Lensa, koji će u polufinalu plej-ofa igrati protiv Troa, a pobjednik tog duela u finalu će igrati dvomeč s osamnaestoplasiranim timom Lige 1.

- Odigrali smo izuzetno dobru utakmicu, iznad svih naših mogućnosti i očekivanja. No, bilo je teško boriti se protiv, da tako kažem, svih tih nekakvih stvari - rekao je Baždarević u razgovoru za “Dnevni avaz” te je dodao:

- Ovdje su svi ponosni na najbolju sezonu u historiji kluba...

Fudbalski klub Pariz osnovan je 1969. godine.

- Protiv Lensa je bio pun stadion, 20.000 gledalaca, a u prethodnih 10 godina, kad se sve sabere, na tribinama “Stade Sebastien-Charletyja” nije bilo toliko ljudi. To je sigurno jedna velika stvar za ovu ekipu, čiji je budžet sedam miliona eura. S takvim budžetom, prije početka sezone, niko nije mogao ni sanjati da može tako nešto da se desi, odnosno da dođemo do plej-ofa.

Budžet Lensa je 39 miliona eura, a Pariza pet-šest puta manji.

- Svi klubovi koji su u vrhu Lige 2, imaju budžet od 20 do 35-40 miliona eura. Drugoplasirani Brest (izborio plasman u Ligu 1, op. a.) ima godišnji proračun od 20 miliona eura. A mi i još dva-tri kluba, Red star i Bezije, koji su ispali iz lige, imamo najmanje novca - objašnjava Baždarević te konstatira da Pariz iz dana u dan napreduje.

Odlična sezona

Stvaranje kvalitetnog kluba je, međutim, dugotrajan proces.

- Iza nas je fenomenalna sezona, ali treba tu još mnogo stvari da legne pa da se klub strukturira u svim segmentima. Ove godine smo bili iznenađenje u ligi, ali proći će još dosta vremena dok Pariz ne dođe u situaciju da se bori za plasman u Ligu 1. Zbog toga mi je žao što nam ni naši iz uprave nisu sada pomogli, pogurali... Oni su se, jednostavno, plašili svega ovoga, odnosno da neće moći izdržati ni finansijski ni na bilo koji drugi način. S druge strane, ja sam presretan zbog igrača, a vidjet ćemo šta će biti dalje - naglašava Baždarević.

Pariz je našem stručnjaku već na polusezoni ponudio novi ugovor.

- Iskren da budem, da imam neku bolju ponudu, otišao bih. Ako ne budem imao ništa, ostat ću tu. Bože moj, idemo dalje. Još nisam produžio ugovor, ali to bar ovdje za mene nije nikakav problem – rekao je šef struke Pariza.

Porodica je najvažnija 

Baždarević će odmor početi u našem glavnom gradu.

- Iduće sedmice, ako Bog da, dolazim u Sarajevo, da vidim roditelje... To je najvažnije, a sve ostalo... – rekao je naš stručnjak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.