SARAJEVO

Kapić se vratio u Grashopers: Utakmica protiv Želje prelomila je prvenstvo

G. ŠUMAR

28.5.2019

Na zimskoj pauzi FK Sarajevo priključio se veznjak Rifet Kapić (23), koji je došao na posudbi iz švicarskog Grashopersa. Tokom drugog dijela sezone zabilježio je 18 nastupa, u kojima je postigao dva gola i upisao četiri asistencije.

- U Omladinskog pogonu Sarajeva sam se afirmirao i osjećao sam potrebu da se odužim. Kada se ukazala prilika za tim nisam mnogo razmišljao. Dosta igrača sam prethodno znao, igrali smo zajedno u omladinskim selekcijama, a ove iskusnije sam naknadno upoznao, ali sve u svemu mislim da sam se brzo uklopio, rekao je Kapić.

Trebao Vam je određeni vremenski period da postanete standardan igrač... Koliko je bilo teško uigrati se s ekipom koja je već imala formiran stil igre? 

- Ekipi sam se priključio  na samom kraju priprema kada su već bili uigrani. Kako sam dizao formu i svoju spremnost tako sam počeo sve više da igram. Iako sam po vokaciji vise ofanzivan igrač, igrao sam tu gdje je šef mislio da mu najviše trebam.

Ekipa je imala dosta rezultatskih oscilacija, ali su ostvareni i odlični rezultati, pobjede protiv Širokog, Željezničara... Da li je neka utakmica bila prekretnica za ekipu?  

- Oscilacije i trenutna forma se mijenjaju tokom sezone. Nemoguće da jedna ekipa cijelu sezonu drži isti ritam. Pogledate u Evropi velike timove, svima se dešavaju turbulencije. Mislim da je utakmica protiv Željezničara prelomila prvenstvo. Poslije te utakmice atmosfera se podigla na jedan viši nivo. Ne treba zanemariti ni ostale rezultate, svaka utakmica je po sebi bitna koja se igra za bodove.

U 18 utakmica postigli ste dva pogotka... Jeste li zadovoljni individualnim učinkom? 

- Što se tiče moje statistike, uvijek može i mora bolje. Već sam spomenuo da sam igrao malo defanzivnije nego do sada u svojoj karijeri, ali najvažnije da je dupla kruna stigla na Koševu. Ove sezone imali smo cilj koji smo ostvarili zajedničkim snagama, tako da kada sve sumiram zadovoljan sam.

Dosta igrača si znao, posebno akademaca, ali neke si upoznao dolaskom u Sarajevo. S kim od igrača ti je bilo najlakše raditi, je li neko ostavio poseban utisak na tebe?

Pola tima su akademci, a njih sve znam. To je najveća snaga ovog tima, ti mladi momci koji imaju zaista kvalitet. Ove malo starije igrače nisam lično poznavao, ali sam se brzo uklopio i prihvatili su me kao da sam tu od početka. Izdvojio bi Ahmetovića koji je tu kao najstariji igrač, ali njegovo zalaganje i iskustvo primjer su svima kako se treba boriti za ovaj klub!

Ko Vam je posebno pomogao prilikom adaptacije?

- Stručni štab na čelu sa Husrefom Musemićem, Dženisom Ćosićem, Abdulahom Oručem i Muhamedom Džakmićem je sigurno dobitna kombinacija. Kohezija koju oni posjeduju između sebe najbolje oslikava stanje ekipe na terenu. Tu ne smijem zaboraviti i na Emira Hadžića, Eldina Jeleškovića, medicinsko osoblje i sve ljude koji rade u klubu. Svi su mi bili na raspolaganju od prvog dana. Upravni odbor i generalna direktorica uvijek su bili uz ekipu. Sarajevo ima zaista kvalitetan kadar, a ono što je najvažnije, svi su podređeni zajedničkom cilju.

Koja Vam je najdraža utakmica ove polusezone?

- Sigurno protiv Željezničara na Grbavici, moj prvi derbi i historijska pobjeda. Pored te utakmice, izdvojio bih finale Kupa protiv Širokog na Koševu i zadnja utakmica pred najboljim navijačima protiv Zvijezde kada smo ovjerili titulu - rekao je Kapić, kojem je istekla posudba bordo timu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.