NOGOMET

Bosna stigla do najvišeg ranga takmičenja u Hesenu

Pod okriljem Bošnjačkog kulturnog centra Frankfurt fudbaleri postižu odlične rezultate

Šampionsko slavlje nakon odlučujuće pobjede

B. ŠIŠIĆ

28.5.2019

U njemačkom Frankfurtu je 1992. godine formiran prvi bosanskohercegovački fudbalski klub na tom području, FK Bosna.

Klub su osnovali Hasan Durić, Adem Čikarić, Miralem Hadžalić i Senka Čaušević. Prvi treneri bili su Enes Dedić i Huso Travančić, a klub je već u prvoj sezoni osigurao ulazak u viši rang takmičenja. 

Tri ekipe

U periodu kada se klub nalazio u teškoj finansijskoj situaciji, FK Bosna dolazi pod okrilje Bošnjačkog kulturnog centra Frankfurt te počinje vrijeme velikih uspjeha. Danas Bosna ima 70 aktivnih fudbalera i tri ekipe, prvu, drugu i juniorsku.

Derdemez: Tri gola u ključnom susretu

Sredstva za funkcioniranje od 30.000 eura tokom godine osiguravaju se od sponzora, a to su pretežno uspješni bh. biznismeni u Frankfurtu, kao i manjim dijelom od prodaje ulaznica. Za klub nastupaju igrači koji su porijeklom iz desetak država, a dobrodošli su svi koji vole sport.

BKC Frankfurt je klub obnovio, pomogao, uveli su ga u Krejsoberligu, zatim u Grupenligu, da bi nakon tri godine stigli i do najvišeg ranga u pokrajini Hesen, Verbandligu. Pobjedom u gostima, protiv ekipe Merzhauzena, rezultatom 4:1, fudbaleri Bosne iz Frankfurta, kolo prije kraja sezone osigurali su prvo mjesto i plasman u viši rang.

Dobra saradnja

Osvojili su 73 boda uz gol-razliku od 91:42. Trostruki strijelac bio je Almir Derdemez, a još jedan gol postigao je nekadašnji profesionalni fudbaler u bh. Premijer ligi Besim Krdžalić.

Kolo prije kraja sezone osigurali prvo mjesto

Nakon pobjede igrači su s članovima uprave i navijačima slavili veliki uspjeh. Predstavnik Fudbalskog saveza Hesen uručio je predstavnicima Bosne priznanje za prvo mjesto, zahvalio upravi na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji te poželio sve najbolje u višem rangu.

Igrački kadar

Za Bosnu su tokom sezone nastupali sljedeći igrači: Ahmed Selimović, Besim Krdžalić, Irhan Hadžimehmedagić, Ivanov Andrian, Hamza Reko, Matej Ruglo, Mišel Burgio (Michel), Almir Derdemez, Branislav Glamočanin, Denis Adrović, Ermin Mehmedinović, Denis Aličić, Husein Velagić, Armin Mušović, Edis Korlat, Adis Pita, Vedran Beblek, Mirsen Čakrlija, Edin Kitić, Marko Marić, Muhamed Šabić i Tino Matijević.

Trener Bosnine ekipe je Rasim Grabovica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.