JASAN STAV

Čeferin: I oni koji nisu priznali nezavisnost moraju ugostiti Kosovo

Sankcije svima onima koji ne prihvate

Čeferin: Svi moraju prihvatiti da igraju protiv Kosova. Arhiv

Avaz.ba

29.5.2019

Ko ne prizna FS Kosovo kao punopravnog člana UEFA-e, suočit će se s posljedicama, poruka je prvog čovjeka Evropske nogometne asocijacije Aleksandera Čeferina. 

Reprezentacija Kosova igra svoje već drugo takmičenje kao samostalna i punopravna članica UEFA-e. Ova selekcija će čak imati priliku da se plasira na EP ukoliko bude slavila na završnom turniru u konkurenciji Makedonije, Bjelorusije i Gruzije (završni turnir Lige D).

Pošto se pojavila ta mogućnost, a čak 11 država će biti suorganizatori narednog Eura, Čeferin je svojom izjavom "ciljao" na četiri države domaćina Eura koje ne priznaju nezavisnost Kosova - Azerbejdžan, Rumuniju, Rusiju i Španiju.

Za njih, ali i za ostale čija politika nije u skladu s onom koju UEFA ima prema Kosovu, slijede strožije sankcije ukoliko ne prihvate Kosovo kao samostalnu državu, kao i njene timove i reprezentaciju, najavio je prvi čovjek UEFA-e.

- Naša politika obavezuje sve timove da prihvate da igraju protiv reprezentacije Kosova i klubova, u slučaju da ih žrijeb spoji, kako na svom teritoriju tako i na Kosovu - poručio je Čeferin.

Ono što će se ubuduće kažnjavati već su uradili Ukrajinci u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal, kada su reprezentaciju Kosova ugostili u poljskom Krakovu, jer Ukrajina kao država ne priznaje nezavisnost Kosova.

Taj problem nemaju Crna Gora, Engleska, Bugarska i Češka, rivali Kosova u kvalifikacijama za predstojeći Euro, s obzirom na to da su sve spomenute države priznale nezavisnost Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.