EVROPSKA LIGA

Ko bi rekao: U Bakuu dostignuto pregršt rekorda, Pedro u jednom postao prvi svih vremena

Pedro: Nevjerovatno dostignuće

A. Ču. / Avaz.ba

30.5.2019

Finale Evropske lige u Bakuu između Česija i Arsenala utakmica je u kojoj je oboreno pregršt rekorda. Čelsi je, recimo, nakon dugo vremena, postao ekipa koja je do trofeja stigla bez ijednog domaćeg igrača.

Posljednja ekipa koja je u finalu jednog evropskog takmičenja istrčala bez ijednog domaćeg igrača bio je milanski Inter u finalu Lige šampiona 2010. protiv Bajerna. 

Zanimljiv je rekord dostigao Pedro. On je postao tek peti igrač u historiji koji je postigao gol u finalima Kupa ili Lige šampiona, odnosno finalu Kupa Uefa ili Lige Evrope. Prije njega to je uspjelo još samo Alanu Simonsenu, Ernanu Krespu (Hernan Crespo), Dmitriju Aleničevu i Stivenu Džerardu (Steven Gerrard). I ne samo to!

Pedro je postao jedini fudbaler u historiji koji je osvojio: Svjetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Ligu šampiona, Ligu Evrope, Super kup Evrope i Svjetsko prvenstvo klubova! Osim toga, osvojio je i Premijer ligu, FA kup, Primeru i Kup kralja. Ko bi rekao...

Također, Arsenal je postao prva ekipa koja je u finalu Lige Evrope primila četiri komada. I posljednji kojima se to dogodilo su bili Englezi - Midlsbro je 2006. u tadašnjem finalu Kupa UEFA izgubio od Sevilje 4:0.

Čelsi je, s druge strane, druga ekipa koja je osvojila takmičenje, a da nije izgubila ni jednu utakmicu. Imali su 12 pobjeda i tri remija. Prvi kojima je ovo pošlo za rukom bio je Mančester junajted, koji je 2008. osvojio Ligu šampiona bez poraza. Junajted je u tom finalu pobijedio upravo Čelsi, na penale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.