USPJESI

Azra Numanović: Naš glas mijenja evropski fudbal

Bordo dame u domaćem prvenstvu jednostavno nemaju konkurenciju

Jasmin Alibegović

30.5.2019

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo i ove sezone nastavile su dominaciju u Bosni i Hercegovini. Bordo dame osvojile su 17. uzastopnu titulu prvakinja naše države i trofej Kupa BiH. U domaćem prvenstvu jednostavno nemaju konkurenciju i tradicionalne su učesnice Lige prvaka. Za ovaj podvig zasluge pripadaju i Azri Numanović koja s dosta uspjeha nosi bordo dres, ali i obavlja ulogu generalne sekretarice kluba. Azra je od djetinjstva gajila ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. 

Dječija mašta 

- Ljubav prema nogometu je došla kao što dođu i sve druge ljubavi u životu. To nije odluka, to samo pokuca na vrata čim saznate za sebe. Moja generacija je nogomet svakodnevno igrala na ulici. Imali smo i svoje utakmice i turnire mahala. Tako je sve počelo - kaže Numanović.

Toliko je zavoljela ovaj sport, da je počela trenirati čim je saznala da postoji ženski fudbalski klub.

- Sjećam se jednog dana sam sa roditeljima i sestrom automobilom prolazila pored stadiona Grbavica, a potom i pored Koševa, pomislila sam kako bih voljela jednog dana odigrati pravu fudbalsku utakmicu s pravim dresom i loptom na tim stadionima - prisjeća se Azra, kojoj se ta dječija mašta zaista i ostvarila.

Posebno pamti svoju prvu utakmicu za seniorski tim.

- Trema i sreća prije te utakmice su sigurno bile veće nego što je slučaj prije utakmice Lige prvaka. Prvu utakmicu za seniorski tim sam igrala na gostovanju u Travniku. Bila sam veoma mlada i to je bio prvi put da me trenerica Samira pozvala u seniorski tim. Nisam vjerovala da bi to mogla biti već prva prilika da zabilježim prve minute pa zbog toga nisam ni ponijela kopačke sa sobom haha. Kada mi je rekla da ću i ja obući dres i možda ući u igru nisam mogla da vjerujem. Naravno, snašla sam se za kopačke - kaže Numanović.

Azra danas nastupa ne samo na ova dva stadiona, nego na stadionima širom Evrope.

- Iskreno, nisam mislila da ću imati priliku da se ovako dugo zadržim u ovom sportu i čak pronađem u svoj profesionalni put, ali kada nešto dovoljno jako želite i dovoljno istrajno radite na tome, sve se može - riječi su nogometašice SFK 2000 Sarajevo.

Najveća utakmica

Proteklom sezonom je prezadovoljna a posebno organizacijom u klubu.

- Postigle smo najveći uspjeh do sada. SFK 2000 Sarajevo ponovo je uspio napraviti korak više u organizacionom smislu i svemu što se dešava oko fudbalskog terena i 90 minuta utakmice. Pratimo sve trendove evropskog fudbala koji se mogu primijeniti u bh. uvjetima i to je u elitnom evropskom društvu itekako prepoznato. To ne bi bilo moguće bez velike podrške FK Sarajevo i NS BiH, a ukoliko se konačno dogodi da državne institucije prepoznaju važnost sporta i daju mu podršku koju zaslužuje, možda napravimo još više - ističe Numanović.

Zahvaljujući nogometašicama SFK 2000 Sarajevo na Koševu je gostovo i veliki Čelsi. Bila je to jedna od najvećih utakmica bh. klupskog nogometa u protekle dvije decenije.

- To je sasvim sigurno naša najveća utakmica. Do samog Čelsija smo došle dominantnim nastupom u kvalifikacijama i bile smo presretne kada smo tokom žrijeba vidjele naše ime pored takvog velikana - ponosno kaže Numanović.

Reputacija u UEFA-i

Smatra da je ženski nogomet u velikoj i neprihvatljivoj mjeri zapostavljen u BiH.

- Nevjerovatno je i besmisleno da djevojke koje postižu vrhunske rezultate i koje su direktni razlog pozitivne reputacije i izuzetnog respekta u krovnoj evropskoj fudbalskoj kući nemaju adekvatnu podršku državnih institucija. Pored toga smo i članice evropske asocijacije klubova (ECA), tačnije Biroa Komiteta za ženski fudbal uz imena poput Liona, Mančester sitija, Atletiko Madrida i drugih, gdje imamo glas koji je direktno ima utjecaj na UEFA-ina takmičenja. Glas iz ženskog fudbala BiH direktno mijenja evropski fudbal - ističe nogometašica SFK 2000 Sarajevo.

Naglašava da je fudbal najpopularniji sport na svijetu koji je postao biznis i ekonomski izuzetno bitan faktor a višemilionskim ulaganjima i dobitima.

- Simpatične djevojke koje igraju fudbal su važan subjekt, čiji angažman našem društvu može donijeti veliki broj finansijskih, administrativnih, socijalnih, insfrastrukturnih i još mnogih dobara. To naša država još uvijek nije prepoznala pa se, pored silnih rezultata, uglavnom borimo za bazni opstanak i održivost koja iz nas crpi ogromnu energiju i motivaciju - naglašava Numanović.

Pasivnost državnih institucija

Ističe da nogometu u BiH nedostaje funkcionalan državni sistem.

- To je poklopac koji sve sportiste i sportistkinje drži na mjestu. Sport u BiH stoji na staklenim nogama koje se svakog momenta mogu urušiti pa ga nećemo ni imati. U odnosu na ostale sportove, fudbal se spašava činjenicom da je toliko popularan i da UEFA izdvaja ogromna sredstva za njegov razvoj u svim zemljama pa funkcionira na nekom niskom nivou. Ne mogu da razumijem ovakvu pasivnost institucija na svim nivoima. Za vrhunske rezultate je potrebno mnogo više od ljubavi i želje - kaže Numanović.

Mišljenja je da predrasuda uvijek ima, posebno na Balkanu.

- Mi smo narod koji voli da analizira, osuđuje, ocjenjuje, a sve to iza tastatura i u toplini kafića. Mi smo svojim radom i rezultatima svakako srušile te predrasude. Više me boli veće prisustvo tih predrasuda u administrativnom i javnom sektoru gdje podrška ovim djevojkama nerijetko potpuno izostane, dok muške kolege ipak dobiju određene grantove i podršku, bez obzira što mi postigle veće rezultate - podcrtava Numanović.

O trenerici Samiri Hurem ima samo riječi hvale.

- Samira Hurem je personifikacija ženskog fudbala u BiH i bez nje ne bismo mogli pričati o svim ovim rezultatima. Izuzetno je stručna, o fudbalu zna mnogo, odlično razumije sportsku psihologiju i veoma je posvećena svom poslu. Za nju je fudbal doslovno život koji traje 24/7. Najveća tajna uspjeha je trenericina ljudskost i spremnost da pomogne svakoj od nas. To je ono što igračice posebno znaju prepoznati, cijeniti i trudom nagraditi. U tome se SFK 2000 Sarajevo razlikuje od mnogih klubova. Mi nismo samo klub, mi smo grupa prijateljica koje su prošle i najteže i najbolje trenutke skupa - poručuje Numanović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.