GRBAVICA

Šta Džekin transfer u Inter može donijeti Željezničaru?

Do sada "Plavi" imali pravo na 3,5 posto

N. D.

31.5.2019

Edin Džeko je pred potpisom za Inter, javlja veliki broj italijanskih medija. Prema već ranije objavljenim informacijama, potpisat će na tri godine, a Inter će Romi platiti oko 12 miliona eura obeštećenja.

U nekim ranijim transferima kapitena reprezentacije BiH, to je značilo da će i Željezničar, njegov matični klub zaraditi, ali ovog puta je situacija drugačija. Klub s Grbavice koji je već ostao bez planiranih sredstava u budžetu zbog nedobijanja licence za nastup u evropskih takmičenjima, čini se da će ostati i bez sredstava iz UEFA fonda solidarnosti.

Željezničaru je do sada kao matičnom klubu, svaki put pripalo 3,5 posto od visine Džekinog transfera, a i ovog puta bi to iznosilo nekoliko stotina hiljada eura, itekako potrebnih klubu, ali Inter nema obavezu platiti taj iznos. Prema pravilima UEFA, ukoliko se transfer događa unutar istog saveza, klub nije dužan platiti naknadu u okviru fonda solidarnosti.

Jedina, ali vrlo malo vjerovatna opcija je da Inter po svom nahođenju želi platiti taj iznos. Jasno je da stvari u svijetu profesionalnog fudbala stvari tako ne funkcioniraju i da niko ne poklanja bilo šta, pa je realno da ovog puta "Plavi" na Džeki ne zarade ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.