EKSKLUZIVNO

Vladimir Petković: BiH je favorit u Finskoj, a u Italiji nema šta izgubiti

Petković: U finalu Lige prvaka na papiru je favorit Liverpul, ali..

Piše: Goran ŠUMAR

31.5.2019

Sarajlija Vladimir Petković (55), koji od 1. avgusta 2014. godine uspješno vodi reprezentaciju Švicarske, najavio je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” predstojeće finale Lige prvaka Liverpul - Totenhem, ali i predstojeći finalni turnir Lige nacija – grupa A te junske utakmice našeg državnog tima u Finskoj i Italiji. 

Mehmedi i Embolo

- Već smo počeli pripreme za finalni turnir u Portugalu, koji je na programu od 5. do 9. juna... U utorak, srijedu i četvrtak (jučer, op. a.) odradili smo prvi, individualni dio, a od nedjelje počinjemo sa završnim pripremama - rekao je Petković, koji nam se javio jučer između dva treninga.

Švicarska u prvoj polufinalnoj utakmici ide na domaćina Portugal - 5. juni (20.45 sati - Porto), a dan poslije u Gimeraešu se sastaju Holandija - Engleska (20.45 sati).

- Mi imamo veliku volju da napravimo dobar rezultat, odnosno da odemo do kraja. Ovi mini turniri se i igraju da se pobijede.

U reprezentaciju Portugala se vraća Ronaldo.

- Da, igrat će protiv nas. To, međutim, ništa ne mijenja što se tiče naših planova.

Kakva Vam je situacija s igračkim kadrom?

- Imam dva-tri povrijeđena igrača. Sigurno neću moći računati na Admira Mehmedija i Bila Embola. Đerdan Šaćiri nam, također, dolazi tek u ponedjeljak, nakon finala Lige prvaka, tako da ću sve igrače imati na okupu samo jedan dan.

Ko je Vaš favorit u Madridu, gdje će sutra ukrstiti koplja dva kultna engleska kuba Liverpul i Totenhem?

- Na papiru je favorit Liverpul. Ali, kad vidimo šta se sve do sada dešavalo, nema favorita. I u srijedu, u finalu Evropske lige (Čelzi – Arsenal 4:1, op. a.), vidjelo se da može odlučiti i mentalna snaga. Jer, veoma je bitno da ekipa uspije reagirati nakon teških situacija. Arsenal to, međutim, nije bio u mogućnosti. Poslije prvog gola, utakmica je bila skoro gotova.

Junski termin

Reprezentacija BiH u prvoj junskoj utakmici gostuje u Finskoj, a u drugoj u Italiji.

- U prvoj je favorit, a u drugoj nema šta izgubiti. No, Finci su i prošle godine igrali dobro u Ligi nacija tako da treba biti oprezan.

Italijani, s druge strane, imaju mladu, poletnu ekipu. Možda i previše vjeruju u sebe, ali činjenica je da ti kvalitetni mladi igrači mnogo rade na terenu, trče. Italijani nemaju kao prije nekih ekstra zvijezda, ali imaju defanzivnu stabilnost, s dobrim golmanom i igračima ispred njega. A što se tiče sredine terena i prema naprijed, imaju tu veliku trku i pokretljivost.

Prvi golman italijanske reprezentacije Đanluiđu Donaruma (Gianluigi Donnarumma) propustit će predstojeća dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

- Ne, to njima nije problem, jer imaju nekoliko dobrih golmana.

Junski reprezentativni termin uvijek je i najteži za selektore, jer igrači dolaze “iscijeđeni” i umorni nakon napornih sezona tako da bi presudni mogli biti voljni moment, želja, mentalna snaga…

- Da, odnosno kako je ko uspio da spoji pauze i u međuvremenu osvježi igrače. Naprimjer, reprezentativci Švicarske završavali su svoje klupske obaveze u tri-četiri različita termina.

Reprezentativci BiH Mario Vrančić i Muhamed Bešić završili su sezone još 5. maja, što je sigurno otežavajuća okolnost za selektora Roberta Prosinečkog.

- Da, u tim situacijama mogu odlučiti voljni moment i kompaktnost ekipe. Jer, ako je ekipa dobra, odnosno sačinjena od dobre grupe igrača koji su ukomponirani na pravi način, onda je nama, trenerima, lakše prevazići tu situaciju.

Čestitke bordo timu 

Vaš bivši klub s Koševa osvojio je u nedavno završenoj sezoni duplu krunu.

- Sve čestitke svima, od igrača i trenera do čelnika kluba. Nadam se da će napraviti iskorak i u Evropi, jer tako ti raste fudbalski rejting - rekao je Petković, koji, na konstataciju da je upitan status šefa stručnog štaba FK Sarajevo Husrefa Musemića, začuđeno kratko kaže:

- Zašto?

Zbog isteka ugovora, koji još nije produžen...

- Čuj, nije... Pa, šta hoće? Svašta! Ne mogu da vjerujem – dodao je Petković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.