NJEMAČKA

Borusija Dortmund oduzela 500 godišnjih karata svojim navijačima

Ne mogu na stadion

Dortmund: Kazne zbog nedolaženja na utakmicu. Arhiv

Avaz Sport

3.6.2019

U Njemačkoj je nogomet više od sporta. To je kult, to je tradicija. Odlazak na utakmicu lokalnog ili voljenog kluba je poput pranja zuba. Zbog toga je svake godine velika potražnja za godišnjim kartama. 

Na kraju svake sezone svode se računi, a pedantni Nijemci tačno vode statistiku ko je koliko bio redovan od navijača. Tako je Borusija Dortmund na kraju sezone sabrala "dva i dva" i shvatila da nisu baš svi navijači bili redovni, pa je oduzela pravo da naredne godine čak 500 navijača kupi godišnju kartu.

Koliko je veliko interesiranje za utakmice "Milionera", govori podatak da svakog ljeta na hiljade navijača ostane bez sezonske karte iako stadion prima 80.000 na domaćim utakmicama (jer navijačka tribina nema stolica u Bundesligi, dok u Evropi moraju biti, pa je kapacitet smanjen na 65.000).

Zbog te navale uprava kluba ne tolerira nedolaženje na utakmicu. Za 17 ligaških utakmica koje klub igra na domaćem terenu, svaki vlasnik sezonske karte može najviše da izostane sedam puta. Lokalni ''Rur Nahrihten'' piše da su navijači kojima su oduzete karte ljuti i šokirani, ali da ogromna većina navijača Borusije podržava ovakav potez. 

Moto navijača Dortmunda glasi - "Prva ljubav" (Echte Liebe) i zbog toga je svaka utakmica važna i svaki izostanak je neopravdan, pogotovo kad ima toliko osoba koje su ostale bez tog dragocjenog papira.  Nakon ove mjere oduzimanja karata vjerovatno više nećemo moći naći nijedno prazno mjesto na Signal Idun Parku, mada je i dosad bilo jako teško uočiti neku praznu stolicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.