NOGOMET

Španci otkrili novi format Lige prvaka: Ovo će u potpunosti promijeniti elitno takmičenje

Predstavlja očiti ustupak najbogatijim klubovima

Liga prvaka: Više ništa neće biti isto. Arhiv

Index.hr

6.6.2019

UEFA će u avgustu objaviti velike promjene u formatu i načinu igranja Lige prvaka, a španske radiostanice COPE i Radio Marca preduhitrile su je.

Potpuno nova Liga prvaka kreće u ljeto 2024. Predstavlja očiti ustupak najbogatijim klubovima i jedino što će zadržati iz aktuelnog formata je broj ekipa, 32. 

Ali one neće biti raspoređene kao do sada - po četiri ekipe u osam grupa - nego osam klubova u četiri grupe.

Tih osam klubova u grupi igrat će dvokružno, dakle 14 kola. Grupu će proći prve četiri ekipe i njih ukupno osam igrat će prvu nokaut-rundu, osminu finala nove Lige prvaka.

Šesti i sedmi iz svake skupine igrat će plej-aut kako bi izbjegli ispadanje u prvi krug eliminacijske faze Evropske lige, dok će se tamo spuštati osma, posljednja ekipa svake grupe.

Tako će svake sezone osam klubova (po dva iz svake grupe) ispadati iz Lige prvaka u Evropsku ligu. 

Ovaj format osmislila je ECA (Udruženje evropskih klubova) i bit će predstavljen na sastanku u avgustu.

Španski novinari, koji su otkrili historijsku promjenu Lige prvaka, dodaju i da je čak sedam od devet njihovih klubova članova ECA-e glasalo protiv (Atletiko Madrid, Sevilja, Valensija, Atletik, Viljareal, Real Sosijedad i Malaga), dok su za samo Barcelona i Real.  

Dodaju i da je vodstvo La Lige protiv novog formata LP-a, kao i vrh engleske Premijer lige, drugog najjačeg nacionalnog prvenstva u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.