EKSKLUZIV

Ante Čačić za "Avaz": Vjerujem u Prosinečkog

Smatra da je BiH favorit protiv Finske

Goran ŠUMAR

7.6.2019

Ante Čačić, bivši selektor reprezentacije Hrvatske, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” najavio je sutrašnje gostovanje naše reprezentacije u Tampereu.  

BiH je favorit

- Više nema reprezentacija koje se ne moraju respektirati, što se odnosi i na Finsku. No, sigurno je da je Bosna i Hercegovina kvalitetnija od Finaca - rekao je Čačić te je dodao:

- Izabranici Roberta Prosinečkog su, na kraju krajeva, kroz Ligu nacija, ali i na početku ovih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pokazali da se nameću kao jedni od favorita za odlazak na finalni turnir, odnosno da će biti unutar prve dvije ekipe u grupi. Vjerujem u tu momčad i našeg, odnosno vašeg selektora Roberta Prosinečkog.

Svaki protivnik u kvalifikacijama je, kako kaže, nezgodan.

- Finska je u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pokazala da može iznenaditi, kod kuće su iznenadili Tursku (2:2 – op. a.), nažalost i nas, što je bila moja posljednja utakmica na klupi reprezentacije Hrvatske - opominje Čačić.

Reprezentacija Finske osvojila je 6. oktobra 2017. godine bod (1:1) u Rijeci, dok je u prvom kvalifikacionom duelu za Mundijal 2018. Hrvatska slavila (1:0 – 9. oktobar 2016.) u Tampereu.

- Finska je disciplinirana momčad, koja ima energiju, dobri su u prekidima igre, ali sve su to stvari o kojima će moj kolega Prosinečki voditi računa. No, s obzirom na kvalitet reprezentcije BiH, očekujem da će Bosna i Hercegovina napraviti dobar rezultat u Tampereu. Naravno, to i želim - iskren je bivši selektor reprezentacije Hrvatske.

Dobar rezultat 

Pored discipline i prekida, Čačića smo pitali šta je još opasno finsko oružje, odnosno gdje “Zmajevi” trebaju tražiti svoju šansu.

- Lopta, jednostavno, mora biti na podlozi, na zemlji, jer tu je Bosna sigurno čvršća, jača i tehnički potkovanija. Tu mora biti kontrolirana dominacija, kroz igru, i onda će se kroz to otvoriti situacije za postizanje golova i pobjedu. S druge strane, treba biti oprezan na njihove duge lopte, na te prekide. O tome se sigurno mora voditi dosta računa. Ali, ponavljam, ako Bosna i Hercegovina bude ta koja će se postaviti tako da spusti loptu na zemlju i drži je pod kontrolom, a ne dvojim da hoće, jer poznajem način na koji igra Robert i sva njegova razmišljanja o nogometu, vjerujem u dobar rezultat. Individualni kvalitet je na strani BiH i siguran sam da će se kroz to stvoriti situacija za dobre šanse, odnosno pogodak koji bi trebao donijeti ono što svi očekujemo, da Bosna i Hercegovina neokrznuta prođe Finsku – rekao je Čačić.


Rado bih došao malo u Bosnu 

Čačić još nije imao priliku da gleda naš državni tim.

- Nažalost, nisam... Redovno pogledam inserte ili golove sa svih ili većine utakmica reprezentacije BiH, jer u tim terminima sam, uglavnom, gledao neke druge mečeve. S obzirom na to da sada imam malo više slobodnog vremene, to ću sigurno uraditi u narednom periodu. Baš želim to uraditi... U svakom slučaju, bit ću u kontaktu s Robertom pa možda dođem u Sarajevo kad bude dolazila Italija. Rado bih došao malo u Bosnu - ističe Čačić.


25 

utakmica Čačić je vodio reprezentaciju Hrvatske i zabilježio 15 pobjeda, četiri remija i šest poraza (gol-razlika 50:24).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.