KVALIFIKACIJE

Puki presudio: "Zmajevi" poraženi od Finske, Šehić spriječio katastrofu

Napadač Norviča s dva gola domaćinu donio vrijedan trijumf

Timo Puki je sa dva gola riješio pitanje pobjednika: Potpuno zaslužena pobjeda domaćina

A. ČULIĆ

8.6.2019

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Finske u sklopu 3. kola kvalifikacija za EP 2020. Domaćin je slavio 2:0, a igrač odluke bio je najubojitiji finski igrač, napadač Norviča Timo Puki (Puuki) koji je dobio oplakadu s našim Mariom Vrančićem, njegovim klupskim saigračem.

Ispostavilo se da Miralem Pjanić u našoj selekciji vrijedi za trojicu, pa je bilo iluzorno očekivati da prema gore možemo biti jako opasni. Ostalo je da organiziranom igrom tražimo priliku, no u defanzivi se nekoliko puta nismo dobro postavili, što je neumoljivi Puki znao iskoristiti. 

Utakmica kako je počela, tako je završeno i njeno prvo poluvrijeme - ispitivanjem snaga koje se više ne može nazvati početnim ako traje 45 minuta.

I jedni i drugi izgledali su kao da im je neko iscijedio svu energiju, tek povremeni bljesakovi Muhameda Bešića u vidu beskompromisnih startova odavali su utisak da se nekome barem igra.

Igralo se doduše i Edinu Višći koji je tokom prvog dijela bio naš ponajbolji igrač, budući da smo sve akcije kreirali po njegovoj desnoj strani. U finišu prvog dijala Prosinečki ga je prekomandovao na lijevu stranu.

Naš selektor u nekoliko je navrata ljutito reagirao na svoje igrače, ponajviše zbog nekih neshvatljivih grešaka izazvanih nepravovremenošću. Djelovali smo sporo i bezidejno, ali ništa drugačiji nisu bili ni Finci.

Možda se može na taj prvi dio gledati i iz drugog ugla, pa reći da su ekipe defanzivno bile na najvišem nivou.

U drugom dijelu, prvi smo zaprijetili, Višća je s desne strane vratio povratnu, a Duljević je s desetak metara iz dobre prilike šutirao pored gola. To je bilo u 61. minuti, a pet minuta poslije stigla je kazna. Puki je sam izašao ispred Šehića i rutinski proslijedio loptu uz stativu za 1:0.


U 66. minuti utakmica je i definitivno prelomljena. Puki je iskoristio još jednu priliku i povisio na 2:0. Imao je odlični napadač još jednu stopostotnu priliku, ali je Šehić spasio da ne doživimo potop.

Do kraja susreta najbolju priliku za BiH promašio je Džeko nakon centaršuta Čivića, kada je dobro skočio, ali je glavom poslao loptu iznad prečke.

U 84. minuti Ibrahim Šehić je spriječio potpunu katastrofu, kada je dva puta ukrotio šut ponajboljeg finskog igrača Kamare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.